Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 24.11.2006

Мр Бојан Пајтић и Синиша Лазић посетили општину Ириг

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 24. новембар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић  и покрајински секретар за привреду Синиша Лазић посетили су општину Ириг. Повод за посету било је потписивање уговора о суфинансирању електроенергетског опремања индустрисјке зоне и завршетка радова на изградњи бунара за пијаћу воду у насељима општине Ириг – у Шатринцима и у Добродолу. Уговоре су потписали секретар Синиша Лазић и председник општине Ириг др Радован Ерцеговац.
Председник мр Пајтић је подсетио да Извршно веће АП Војводине пре свега настоји да повећа стопу запослености – а тиме и стандард грађана Војводине – кроз јачање индустријских зона. Такође је подсетио да је у општину Ириг уложено више од 180 милиона динара, од чега је 120 милиона инвестирано у бању Врдник, где ће се инвестиције наставити све док Врдник не добије ранг европских бања и не почне да привлачи стране туристе. Врдничка бања треба да привуче инвеститоре да би се створила ексклузивна и атрактивна понуда, поручио је мр Бојан Пајтић.

  Синиша Лазић је истакао да данашња посета није протоколарна, јер је потписан уговор вредан милион и по динара. Тај новац ће допунити средства за комунално опремање – за суфинансирање радова на изградњи трафо станице и електромреже у индустријској зони, чија вредност је милион и по динара. Позитиван ефекат уговора, нагласио је Лазић, је то што ће се након завршетка радова отворити нових 200 радних места, а запошљавање, осавремењавање индустријских објеката, као и инфраструктурни радови су циљеви за које се залажу чланови актуелног сазива Извршног већа АП Војводине.
    – Други пројекат, који смо финансијски подржали је завршетак изградње бунара за обезбеђење пијаћом водом два насеља у овој општини – Шатринаца и Добродола, у нади да ће се развити сеоски туризам – рекао је Лазић. – Вредност ових радова је три милиона динара, а ово је само један у низу пројеката, које је финансирало Извршно веће АП Војводине, јер су му претходила три конкурса, на којима је укупно додељено четири милиона и 480 хиљада динара. На тај начин је уложен новац у изградњу фрушкогорске летње позорнице, у формирање туристичког бироа и категоризацију смештајних објеката у Врднику, затим у изградњу планинарског дома и бунгалова у Хопову и електрификацију «Перковог салаша».
Председник општине др Радован Ерцеговац је објаснио да је Ириг мала општина, у коју је последњих неколико година пуно уложено. Приликом обиласка индустријске зоне, надомак Ирига, др Ерцеговац је објаснио да су за куповину шест хиљада хектара земље заинтересовани Холанђани, који намеравају да изграде пластеник – расадник цвећа. На том простору сазидаће се нова трафо станица од 630 киловата, а повећање струјног капацитета потребно је и због преселења фабрике обуће «Рума» на ову локацију.
По мишљењу др Ерцеговца, сви радови у индустријској зони би требало да се заврше до краја следеће године, када се очекује и почетак производње, а што је најважније – овде треба да се запосли нових 1.300 радника. Како општина Ириг има око две хиљаде незапослених, др Ерцеговац је закључио да ће стопа незапослености бити смањена изнад очекивања.

fixed-img