Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, среда, 16.05.2007

Мр Бојан Пајтић и Веран Матић потписали уговор о донацији за изградњу Сигурне куће у Зрењанину

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 16. мај– Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић и председник Управногодбора “Фонда Б92&рдqуо; Веран Матић данас су потписали уговор о донацији Извршногвећа АП Војводине  за изградњу  Сигурне куће у Зрењанину.
– Донација јевредна пет милиона динара, што је половина укупне вредности потребне заизградњу Сигурне куће у Зрењанину- рекао је председник Пајтић и додао да сена основу истраживања дошло до закључка да је свака трећа жена и свако шестодете жртва насиља у породици. Изградњом Сигурне куће, жртве породичногнасиља имаће зашиту и уточиште, а жеља нам је да као покрајинска владапремрежимо Војводину, оваквим институцијама, које ће насилницима ставити дознања, да жртве њиховог понашања имају институционалну заштиту.Мр Бојан Пајтић је нагласио да зрењанинска Сигурнакућа треба да се заврши до краја ове године, а након њеног завшетка,разматраће се о локацији за изградњу следеће сигурне куће у Војводини.Веран Матић јерекао да је након 5. октобра 2000. године размишљао о оваквом виду сарадње,али се то тек данас реализује, иако су ово пројекти од националног интереса. Матић је апострофираода насиље у породици није само наш културолошки миље, већ је глобалнипроблем, о чему је посебну пажњу ове године посветио и Савет Европе. Насиље упородици проузрокује и свако друго насиље, а деца жртве насилничког понашањачесто и сами у то израстају. – Боравак жена и деце у Сигурној кући није само склањањежртве од насилника, већ је то и кључна промена у животу ових особа, јер кроззаједничко деловање Центра за социјални рад и стручњака, који су тузапослени, овим женама се пружа едукативна и социјлна помоћ, а ради се на томеда се оне након боравка у кући од два до три месеца запосле у некимпредузећима, како би се осамосталиле. Свака сигурна кућа, која се зида у Србијии у Војводини, ради се на основу европских стандарда, а власништво над кућом задржавалокална смоуправа, јер се на њеном земљишту зида.

РТВ “Б92&рдqуо; је покренула кампању “За нашудецу&рдqуо;, која има за циљ да скрене пажњу јавности на све аспекте и последицепородичног насиља у Србији и она добија све већу подршку не само државнихоргана и локалних самоуправа, већ и невладиних организација и појединаца,нагласио је Веран Матић.

fixed-img