Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 06.10.2006

мр Бојан Пајтић примио амбасадора Шведске Ларса-Горана Енгфелдта

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. октобар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић примио је изванредног и опуномоћеног амбасадора Краљевине Шведске у Републици Србији њ.е. Ларс-Горан Енгфелдта (Ларс-Г&оумл;ран Енгфелдт). Разговарано је о решењима у предложеном Уставу Републике Србије, која се односе на положај Војводине и људска и мањинска права и слободе Председник Покрајинске владе мр Бојан Пајтић упознао је амбасадора са ставовима покрајинских органа који су садржани у Платформи Извршног већа Војводине за доношење новог устава. Истакао је да предложени Устав није Устав који смо желели, али да је заиста много бољи од садашњег, "Милошевићевог" Устава. Новим Уставом реализоваће се основни циљеви аутономног положаја Војводине, јер су обезбеђене уставне гаранције економске аутономије, висок степен извршне власти и значајно учешће Војводине у судској власти, кроз гарантован број судија у Уставном суду Србије и Високом савету правосуђа. Као на посебно значајне, мр Пајтић је указао на одредбе којима се дефинише да АП Војводина има изворне приходе и своју имовину, као и да буџет Војводине износи најмање седам одсто националног буџета, што обезбеђује десет пута већа средства него до сада, која ће бити намењена само за капиталне инвестиције у Покрајини. 
По речима председника мр Пајтића, новим Уставом дефинишу се, у складу са европским стандардима, људска и мањинска права и слободе, што је посебно важно за мултинационалну средину као што је Војводина. Стога је изразио уверење да ће, ценећи своје интересе, грађани Војводине имати конструктиван приступ и допринети да предстојеће референдумско изјашњавање о новом Уставу успе у потпуности.
На крају сусрета, председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић и амбасадор Шведске Ларс-Горан Енгфелдт сложили су се да наредни сусрет буде посвећен развоју економске сарадње и трговинских веза.
Данашњем сусрету присуствовала је Барбара Авдаловић, заменик секретара за регионалну и међународну сарадњу.

fixed-img