Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 09.10.2006

мр Саша Драгин примио представнике норвешке организације Јаерен Продуктивутиклинг

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 9. октобар – У Извршном већу АП Војводине, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Саша Драгин одржао је састанак са представницима норвешке хуманитарне организације ЈП ЈАЕРЕН ПРОДУКТУТВИКЛИНГ Ова норвешка организација до сада је остварила пословну сарадњу са задругама пољопривредних произвођача у Србобрану и Госпођинцима и жели да је прошири и са другим пољопривредним произвођачима у Војводини.
Током разговора констатовано је да су досадашња улагања и напори Владе Краљевине Норвешке у напредак војвођанске пољопривреде уродили плодом, о чему сведочи пилот пројекат – земљорадничка задруга у Бачу, као и постигнути резултати у Србобрану и Госпођинцима. Саша Драгин је, говорећи о условима живота и рада војвођанских пољопривредника, истакао да се код нас пољопривредна производња базира на индивидуалном пољопривредном произвођачу, што не омогућава висок принос пољопривредних култура. Удруживањем у земљорадничке задруге, војвођански пољопривредници могли би лакше да купе машине високе технологије, као и сва остала неопходна средства за повећање пољопривредне производње. Драгин је истакао да само удружени пољопривредници могу да обезбеде бољи пласман својих производа, уз приближавање стандардима ЕУ, али и да себи обезбеде конкурентне цене на тржишту квалитетом производа, као и да остваре лакшу комуникацију са представницима органа власти. 
У разговору са гостима из Норвешке, констатовано је да је потребно боље упознавање са моделом функционисања стручних саветодавних служби, којих у Војводини тренутно има тринаест. Предложено је да се у рад ових служби укључи што већи број едукованих саветодаваца, како би се подстакло удруживање пољопривредника, чиме би се допринело унапређењу пољопривредне производње и развој руралне средине, као и обезбедили услови за останак младих на селу.
Захваливши се представницима ове Норвешке хуманитарне организације, Саша Драгин је подсетио да је средствима од 800.000 евра, Влада Краљевине Норвешке била иницијатор оснивања Фонда за развој пољопривреде у Војводини, обезбедивши изузетно повољне услове кредитирања за интензивирање пољопривредне производње, односно за наводњавање и узгој пољопривредних култура у затвореним условима (стакленици и пластеници).

fixed-img