Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 15.05.2007

Најава Међународне конференције подунавских земаља о равноправности полова

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. мај – ПотпредседникСкупштине АП Војводине Шандор Егереши и председница Одбора за равноправностполова Скупштине АПВ Јадранка Бељан Балабан одржали су конференцију зановинаре поводом одржавања Међународне конференције о искуствима земаљаподунавског региона у области равноправности полова, под називом "Роднаравноправност – најбоље праксе и научене лекције». Конференцију организујуСкупштина АПВ, Одбор за равноправност полова и Дунавски биро НовиСад/Војводина.Према речима Шандора Егерешија, наконференцији ће бити размењена искуства представника земаља подунавскогрегиона у остваривању равноправности полова, успостављању сарадње у овојобласти и формирању мреже асоцијација жена што би допринело успостављањусталне сарадње кроз размену искустава, мишљења и проширење партнерства,формирањем конкретних заједничких пројеката и редовних сусрета представницаземаља подунавског региона.
– Конференција је прилика да се унепосреднијем контакту размене искуства и дискутује о проблемима и активностимау овој области, у циљу остваривања бољитка по питању равноправности полова- истакао је Егереши. – Резултати конференције унапредиће родне равноправностии охрабрити представнице владиних и невладиних организација у подунавскомрегиону да успоставе динамичнију сарадњу.
Председница Одбора за равноправностполова Јадранка Бељан Балабан рекла је да се оваква међународна конференцијаодржава по први пут у организацији Одбора на чијем је челу, што отвара новеаспекте активности Одбора на подручју АП Војводине, а реализација пројеката иидеја нису ограничене само на нашу покрајину, већ су од интереса за регион, штоје добра основа за остваривање циља – нашег пута ка европским интеграцијама.
Јадранка Бељан Балабан најавила је велики одзив представница из земље, каои из читавог подунавског региона. Конференција ће бити одржана у среду, 16. маја,са почетком у 17.00 часова у Скуштини АП Војводине. Конференција пружамогућност да се повежу женске организације које су блиске територијално, али икоје имају заједнички интерес – остваривање равноправности полова и унапређењаположаја жена у друштву.
Јадранка Бељан Балабан рекла је да Одбор за равноправност полова надгледа доношењеаката и спровођење политике у области равноправности полова у АПВ, као иповезивање институционалних и ванинституционалних механизама. Она је истаклада је веома значајно да се у нашој земљи што пре донесе Закон о равноправностиполова, а о предлогу овог Закона расправљаће се на данашњем заседањуСкупштине АПВ. 

fixed-img