Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 01.08.2007

Најављен нови конкурс Фонда за развој пољопривреде

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. август – Директор Покрајинског фонда заразвој пољопривреде Јожеф Сабо и делегација Фонда, посетили су данас, уБегечу, имање Павла Терзића, једног од успешних пољопривредних произвођача икорисника кредита из кредитних линија овог Фонда. Овај произвођач, који се бави производњомповрћа – ове године је то углавном шаргарепа – користи заливни систем који мује обезбедио квалитетан принос који ће поред домаћим купцима ускоро битипонуђен и у иностранству.  Квалитетан дигитализовани систем за наводњавањеобезбедио је услове за добар род, без обзира на веома неповољне временскеприлике које су претиле да оштете или готово униште засаде многихпољопривредних култура. Кредитна линија Фонда управо је осмишљена тако дапољопривредним произвођачима омогући и олакша набавку система за заливање.
     Директор Фонда за развој пољопривреде најавио је новиконкурс Фонда: кредите из кредитних линија за набавку заливних система и опремеза наводњавање, као и за доделу средстава за куповину заштићених башта,стакленика и пластеника. По речима Јожефа Сабоа, нови конкурс за доделу кредита занабавку система и опреме за наводњавање биће објављен 4. августа у листу "Мађарсо" и 5. августа у "Дневнику" и биће отворен до 20. августа. Кредити ћебити, као и до сада, веома атрактивни, не само због додатно снижене камате увисини од 2,1 процента и једногодишњег "грејс периода", већ и због једноставнеконкурсне процедуре. Потребно је да подносилац има регистровано газдинство, даје платио порез, предрачун за жељену опрему и документацију неопходну захипотеку, док бизнис-план више није потребан. Највиши износ кредита за набавкусистема и опреме за наводњавање је 10 хиљада евра, ануитети се отплаћујуполугодишње, а рок отплате за зајам у највишем износу је 30 месеци наконгодине "грејс периода". За кредит одобрен у висини до пет хиљада евра је 24месеца – по истеку деветомесечног "грејс периода" предвиђених за позајмице уовом износу.    Последње године су поновопоказале да висину приноса одређује онај елемент који засаду највише недостаје,а то је код нас најчешће вода. Иако се данас системи за заливање највишекористе у повртарству, због временских услова какви су овогодишњи, постојипотреба да се они користе  у ратарскојпроизводњи, рекао је потпредседник Фонда за развој пољопривреде.
 Друга кредитна линија Фонданамењена је за набавку заштићених башта, стакленика и пластеника, биће отворен5. августа, а услови под којима ће бити додељивани су такође веома повољни.Камата на ову врсту кредита износи 2,7 процената, максимални износ кредита јешест хиљада евра (нити могу бити мањи од хиљаду евра), рок отплате је тригодине – по истеку једногодишњег "грејс периода",а рате се плаћају сваких шестмесеци.    

fixed-img