Нови Сад, 21. септембар 2011. године  – Пети форум о органској производњи, који  23. септембра организује Центар за органску производњу у Селенчи у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду, понудиће ове године одговоре на питања како организовати органску производњу, како  повећати њену потрошњу, а биће речи и о начину даљег развоја образовања кадрова у овој области на Универзитету у Новом Саду, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Влади Војводине поводом предстојећег Форума. Представницима медија су се овом приликом   обратили потпредседница Владе АП Војводине Ана Томанова Маканова и део чланова Програмског одбора Форума: Јожеф Гашпаровски, председник Управног одбора Центра за органску производњу  Селенча, проф. др Пера Ерић, продекан Пољопривредног факултета у Новом Саду и проф. др Бранка Лазић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.
	Ана Томанова Маканова истакла је да Влада Војводине низ године пружа подршку и подстиче програме пољопривредне производње, а посебну заинтересованост исказује за органску храну и нагласила:
	„ Разлози леже у томе што је реч о здравој и безбедној храни која је битна за човека и што ова производња пружа могућност да се земљиште као наш највреднији ресурс искористи за производњу, посебно када је реч о малим парцелама. Разлика по обиму и профиту између великих компанија и малих пољопривредних произвођача биће све већа по речима експерата, који поручују да је шанса за мале произвођаче управо органска производња и да на тај начин власници земље могу избећи да и сами не упадну у групу сиромашних", навела је овом приликом потпредседница Владе Војводине у свом уводном обраћању представницима медија.
	Ана Томанова Маканова изразила  је уверење да ће пољопривредници и стручна јавност умети да искористе овај Форум на најбољи начин, а да Влада Војводине овом приликом у Селенчи, очекује одговор како  повећати органску производњу, али и потрошњу, као и препоруке како да ова храна стигне пре свега до најмлађих и најстаријих корисника, у вртиће и домове за старе и оболеле суграђане, дакле тамо где је најпотребнија. Како је подсетила,  уз подршку словачке Владе реализован је и пројекат који има за резултата два сертификата од Агенције за оцењивање и контролу тока органске производње, чиме се уклапамо у оквире европских стандарда.    
Председник Управног одбора Центра Јозеф Гашпаровски изразио је захвалност за подршку коју Влада Војводина и Универзитет у Новом Саду од почетка пружају реализацији Форума о органској производњи у Селенчи.  Како је најавио и овај пут биће представљена нова научна сазнања и достигнућа, што је и основни концепт рада Форума. И ове године ће квалитетни предавачи изаћи са темама које су намењене  произвођачима у овој области, заинтересованим да своја сазнања унапреде како би дали свој максимум у оквиру делатности којом се баве. Форум окупља и велики број трговаца, прерађивача, као и потрошача. Форум има међународни карактер и окупља 12 европских земаља, а има иинтересовања и из Азије, саопшштио је Гашпаровски.
Проф. др Пера Ерић, продекан Пољопривредног факултета у Новом Саду и проф. др Бранка Лазић подсетили су да од 2006. године на Пољопривредном факултету у Новом Саду постоји Студијски програм Мастер студија о органској пољопривреди, а од 2008. године и истоимени смер на основним студијама овог факултета. У креирању наставног плана и програма о органској пољопривреди главни осланац нам је западна Европа, истакао је проф. др Пера Ерић,а велику помоћ пружиила нам је намачка асоцијација ГТЗ за техничку подршку у Србији.
Сертификована органска храна има високу вредност, а то значи да се мора обезбедити рад који се одвија етички, морално и на еколошким основама, поручила је проф. др Бранка Лазић, истакавши важност теме која ће овом приликом бити представљена у Селенчи под називом : „Мастер план одрживог развоја Фрушке горе са нагласком на  еколошке сегменте, туризам и органску производњу.
/ Нови Сад, среда, 21.09.2011
Најављен Пети форум о органској производњи у Селенчи

