Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.09.2006

Нови кредити за пољопривреду

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 6. септембар – Фонд за развој пољопривреде у Војводини, расписаће нови конкурс за наводњавање пољопривредног земљишта и за изградњу стакленика и пластеника у Војводини – рекао је директор овог Фонда инг. Јожеф Сабо на конференцији за новинаре у Извршном већу ВојводинеНови Сад, 6. септембар – Фонд за развој пољопривреде у Војводини, расписаће нови конкурс за наводњавање пољопривредног земљишта и за изградњу стакленика и пластеника у Војводини – рекао је директор овог Фонда инг. Јожеф Сабо на конференцији за новинаре у Извршном већу Војводине. – Највећи износ кредита је 5000 евра, грејс период 12 месеци, рок отплате је 36 месеци, с тим што је камата само 2,9 % и обрачунаваће се у шестомесечним ратама. Фонд неће одобравати кредите мање од 1000 евра. Поред тога, са 5 до 10 хиљада евра кредитираће се и набавка опреме за наводњавање, са грејс периодом од девет месеци, роком отплате од 24 месеца и каматом од 2,3 %. Он је нагласио да ће кредите користити само газдинства, која су уписана у Регистар, што је у складу са аграрном политиком Владе Србије.
Покрајински секретар за пољопривреду Даниел Петровић изразио је задовољство што је почела још једна од многобројних акција Извршног већа и Фонда за развој пољопривреде, ради бржег развоја аграра, која се огледа и кроз активности других фондова које је основала покрајинска влада. Он је навео да је Фонд за развој АП Војводине одобрио 530 кредита, од којих су 471 дугорочни, вредни 648 милиона динара, а 59 краткорочни, за које је обезбеђено око 700 милиона динара. Другим речима око 65 % средстава из Фонда за развој Војводине уложено је у развој пољопривреде и прехрамбене индустрије. Поред тога, Петровић је изнео и податак да је 456 милиона динара подељено путем 409 кредита индивидуалним пољопривредним произвођачима. Фонд за развој пољопривреде овом приликом одобриће кредите за развој повртарства, а ускоро ће бити издвојена средства за нова улагања у виноградарство и куповину механизације, заједно са Гаранцијским фондом. Обезбеђују се и неповратна средства за мале пољопривредне произвођаче, како би кренули у интензивнију пољопривредну производњу и обезбедили сигурније место у аграру, чиме је заокружен систем кредитирања и утврђена јасна аграрна политика у нашој покрајини – нагласио је Данијел Петровић .
Директор Фонда за развој пољопривреде инг. Јожеф Сабо најавио је за пролеће нове кредите, којима би се поспешило виноградарство и подизање засада винове лозе од које се прави бермет, специфични вински бренд у Војводини.

fixed-img