Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 15.05.2007

Обележен Међународни дан породице

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. мај – Поводом, 15. маја Међународногдана породице, потпредседник Извршног већа Војводине др Габор Лоди ипокрајински секретар за демографију, породицу и друштвену бригу о деци НовкаМојић били су домаћини породицама из Војводине у којима су рођене тројке. У2005. години  девет породица је добилотројке, у 2006. само једна.Поздрављајући госте потпредседник Извршног већаВојводне др Габор Лоди истакао је да је породица нуклеус једног друштва и даорганизовано друштво мора да води рачуна о породици и њеним потребама.
– У Војводини се од 1989. године бележи негативанприродни прираштај, због тога је неопходно да активном пронаталитетномполитиком зауставимо овај негативан тренд, са којим се суочавају све земље. Према речима ресорног покрајинског секретара НовкеМојић од 2005. године Покрајински секретаријат за демографију, породицу идруштвену бригу деци помаже породицама у којима се роде тројке и четворке.
– Најпре је та помоћ износила 100 хиљада динара,али у разговору са родитељима схватили су потребе породица у којима се родетројке или четворке веома велике, па од 2006. године ова помоћ повећана на 600хиљада динара – рекла је Новка Мојић. Она је нагласила да покрајинска владапосебну пажњу поклања породици и друштвеној бризи о деци, подсетивши да су уоквиру Програма демографског развоја Војводине до сада релизоване четирипронаталитетене мере- родитељски додатак за прво дете у износу од 30 хиљададинара, регресирање трошкова боравка у предшколским установа за треће ичетврто дете,  затим једнократана новчанапомоћ за породице у којиме се роде близанци у износу од 400 хиљададинара и помоћ за породице у којима се роде тројке у износу од 600 хиљададинара.
Новка Мојић је такође најавила да ће у наредномпериоду посебна пажња бити посвећена решевању стамбених проблема породица укојима се роде тројке или четворке.

fixed-img