Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 20.05.2024

Обележен Светски дан метрологије

Читај ми

Читај ми
AA

У Свечаној сали Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, данас је обележен Светски дан метрологије (World Metrology Day) 2024. Догађају је присуствовао покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски, који је том приликом поручио да се oве године Светски дан метрологије обележава под слоганом „Меримо данас за одрживо сутра“.

„Одрживост, као овогодишња централна тема, изабрана је због њене важности за различите могућности мерења које су кључне за неговање одрживе глобалне економије и животне средине“, казао је секретар Маркоски и додао да примери за то укључују мерење потрошње енергије у индустрији, грађевинарству и транспорту, управљање ресурсима у пољопривреди и шумарству, идентификовање извора загађења и постављање циљева за заштиту животне средине.

Указујући на виталан значај прецизних мерења за процену и управљање свим производним процесима и побољшање управљања животном средином, секретар Маркоски је рекао да Међународна организација за законску метрологију (OIML) развија међународне препоруке које имају за циљ усклађивање и хармонизацију захтева широм света у многим областима.

„Овако успостављени метролошки системи пружају неопходну сигурност и поверење да су мерења тачна, са здравом основом за глобалну трговину данас, помажући нам да се припремимо за изазове који нас чекају сутра“, нагласио је Маркоски.

Присутне су поздравили и проф. др Милан Видаковић, проректор за науку и међународну сарадњу Факултета техничких наука и проф. др Радован Пејановић, из Фонда за науку Републике Србије.

Светски дан метрологије, 20. мај, јесте дан када се широм света обележава годишњица потписивања Метарске конвенције из 1875. године од представника седамнаест држава.

Конвенција је поставила оквир за међународну сарадњу у метрологији и њену индустријску, трговинску и друштвену примену, у циљу унапређења квалитета живота и заштите животне средине на глобалном нивоу. Првобитни циљ Метарске конвенције – униформност мерења широм света, подједнако је важан и данас, као што је био и 1875. године. Република Србија је приступила Конвенцији 1878. године.

Организатори данашњег догађаја су проф. др Платон Совиљ, руководилац студијског програма „Мерење и регулација“ и Лабораторија за мерно-информационе системе, КЕЛМ-ДЕЕТ, ФТН Нови Сад.

fixed-img