Нови Сад, 16. децембар 2011. године – Данас је одржана свечаност на којој је обележена пета годишњице од оснивања првог научног института од стране Владе АП Војводине – Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду.Тим поводом, у име Министарства просвете и науке, помоћник министра проф. др Нада Драговић уручила је директорки Института др Јованки Левић одлуку о акредитацији у овој научној области у Србији, а покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић је, у име Владе АП Војводине, уручио уговор о финансирању пројекта из области функционалне хране, везан за регулативу и методику одговарајућих испитивања на територији АП Војводине.- Покрајинска Влада основала је Научни институт за прехрамбене технологије, као кључни институт у остваривању укупне наше политике и стратегије везане за пољопривредну производњу и могићности њеног пласмана на инострано тржиште. Наиме, високи европски стандарди захтевају одговарајуће акредитоване лабораторије које би могле издавати сертификате, како би се обезбедили постављени циљеви. Уз инвестицију од преко два милиона евра, који су обезбеђени преко Фонда за капитална улагања Војводине, ова опрема је у пуној функцији већ сада, а поготову у наредним годинама када ће односи наше земље и ЕУ ићи узлазном линијом, изјавио је проф. др Драгослав Петровић.- Овај Институт данас има удвостручен број својих истраживача у односу на моменат кад је основан. Постигао је изванредне резултате у свом научно-истраживачком раду. У овом тренутку има чак 11 међународних пројеката, од којих су 3 у врхунским фондацијама ФП 7. Влада Војводине је Институту поверила 8 пројеката, од тога , за потребе привреде, овај Институт је реализовао посебних пет пројеката, где су се решавале најакутнија питања везана за пољопривредну производњу и контролу хране. На основу свега овога, констатовао је проф. Петровић, овај Институт оправдао је своје оснивање.Научни институт за прехрамбене технологије једна је од водећих институција у области истраживања квалитета и безбедности хране и хране за животиње. Госте на свечаности поздравила је директорка др Јованка Левић и упознала их са петогодишњим резултатима у раду. Поред научноистраживачке делатности, лабораторија ФИНС-а користи више од 300 аналитичких метода, како би, у сарадњи са произвођачима прехрамбених производа, обезбедила сталан квалитет и безбедност њихових производа. Она је навела да одељење за микроаналитику има ресурсе за процену здравствене безбедности производа и њиховог технолошког квалитета.Помоћник министра др Нада Драговић је изразила посебно задовољство што је рад овог Института "имплементиран у два главна стуба Стратегије у овој области, а то су пољопривреда и храна са једне стране и партнерство са привредом, с друге стране".Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић истакао је да је поносан што је овај научни институт део Новосадског универзитета и што је препознат његов квалитет у међународним оквирима.Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић најавио је да ће Покрајинска влада наставити финансирање "хладног погона" Института на нивоу како је то и до сада радила, а потрудиће се да, у оквиру новог технолошког парка, један велики сегмент најсавременијег простора у наредне три године буде на располагању управо ономе чиме се Институт бави. Он је изразио очекивање да ће се и следеће године наставити са суфинансирањем набавке опреме и тиме направити још један искорак ка томе да ово буде европски савремени научни инстутут у овој области.За допринос и подршку, Научни институт за прехрамбене технологије уручио је плакету покрајинском секретару за науку и техолошки развој.
