Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 16.12.2011

Обележена пета годишњица од оснивања ФИНС-а

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 16. децембар 2011. године – Данас је одржана свечаност на којој је обележена пета годишњице од оснивања првог научног института од стране Владе АП Војводине – Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду.Тим поводом, у име Министарства просвете и науке, помоћник министра проф. др Нада Драговић уручила је директорки Института др Јованки Левић одлуку о акредитацији у овој научној области у Србији, а покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић је, у име Владе АП Војводине, уручио уговор о финансирању пројекта из области функционалне хране, везан за регулативу и методику одговарајућих испитивања на територији АП Војводине.-  Покрајинска Влада основала је Научни институт за прехрамбене технологије, као кључни институт у остваривању укупне наше политике и стратегије везане за пољопривредну производњу и  могићности њеног пласмана на инострано тржиште. Наиме,  високи европски стандарди захтевају одговарајуће акредитоване лабораторије које би могле издавати сертификате, како би се обезбедили постављени  циљеви. Уз инвестицију од преко два милиона евра, који су обезбеђени преко Фонда за капитална улагања Војводине, ова опрема је у пуној функцији већ сада, а поготову у наредним годинама када ће односи наше земље и ЕУ ићи узлазном линијом, изјавио је проф. др Драгослав Петровић.- Овај Институт данас има удвостручен број својих истраживача у односу  на моменат кад је основан. Постигао је изванредне резултате у свом научно-истраживачком раду. У овом тренутку има чак 11 међународних пројеката, од којих су 3 у врхунским фондацијама ФП 7.  Влада Војводине је Институту поверила 8 пројеката, од тога , за потребе привреде, овај Институт је реализовао посебних пет пројеката, где су се решавале најакутнија питања везана за пољопривредну производњу и контролу хране. На основу свега овога, констатовао је проф. Петровић, овај Институт оправдао је своје оснивање.Научни институт за прехрамбене технологије једна је од водећих институција у области истраживања квалитета и безбедности хране и хране за животиње. Госте на свечаности поздравила је директорка др Јованка Левић и упознала их са петогодишњим резултатима у раду. Поред научноистраживачке делатности, лабораторија ФИНС-а користи више од 300 аналитичких метода, како би, у сарадњи са произвођачима прехрамбених производа, обезбедила сталан квалитет и безбедност њихових производа. Она је навела да одељење за микроаналитику има ресурсе за процену здравствене безбедности производа и њиховог технолошког квалитета.Помоћник министра др Нада Драговић је изразила посебно задовољство што је рад овог Института "имплементиран у два главна стуба Стратегије у овој области, а  то су пољопривреда и храна са једне стране и партнерство са привредом, с друге стране".Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић истакао је да је поносан што је овај научни институт део Новосадског универзитета и што је препознат његов квалитет у међународним оквирима.Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић најавио је да ће Покрајинска влада наставити финансирање "хладног погона" Института на нивоу како је то и до сада радила, а потрудиће се да, у оквиру новог технолошког парка, један велики сегмент најсавременијег простора у наредне три године буде на располагању управо ономе чиме се Институт бави. Он је изразио очекивање да ће се и следеће године наставити са суфинансирањем набавке опреме и тиме направити још један искорак ка томе да ово буде европски савремени научни инстутут у овој области.За допринос и подршку, Научни институт за прехрамбене технологије уручио је плакету покрајинском секретару за науку и техолошки развој.

fixed-img