Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 22.12.2021

Обележене две деценије трипартитног дијалога у Србији на седници Покрајинског социјално-економског савета

Читај ми

Читај ми
AA

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад одржана је конференција за медије Колегијума Покрајинског социјално-економског савета, којем тренутно председава покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, поводом обележавања две деценије трипартитног дијалога у Србији.

На конференцији су представљени резултати досадашњег рада Покрајинског социјално-економског савета, уз осврт на предстојеће планове и активности на унапређењу трипартитног социјалног дијалога на покрајинском и локалном нивоу.

„Ове године обележавамо двадесет година социјалног дијалога у Републици Србији и осамнаест година колико он постоји у АП Војводини. Све то време, а посебно у протеклих годину и по дана, наш рад карактерише истинска жеља за дијалогом. Постоји искрена жеља да разговарамо о проблемима на терену. На иницијативу социјалних партнера Секретаријат је расписао и конкурс за помоћ социјално-економским саветима на локалном нивоу. Савети су места где се стварају нове иницијативе и упознају нови људи”, рекао је Иванишевић.

Учесници конференције за медије били су и председник Уније послодаваца Војводине Владимир Лалошевић, председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић и председник Покрајинског одбора УГС „Независност“ Милојица Живковић.

По завршетку конференције, одржана је седма седница Покрајинског социјално-економског савета са 11 тачака дневног реда. Између осталог, разматрана је и Покрајинска скупштинска одлука о буџету АП Војводине за 2022. годину, потом реализација Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама са територије АП Војводине за финансирање или суфинансирање програма развоја и деловања локалних социјално-економских савета, који је спроводио Секретаријат за привреду, као и поједине иницијативе социјалних партнера.

Секретар Иванишевић је истакао да Покрајински секретаријат за привреду и туризам својим конкурсом за подршку и оснивање локалних социјално економских савета, уз помоћ и на иницијативу социјалних партнера, знатно доприноси јачању социјалног дијалога и ширењу мреже социјалних партнера, без којих сам дијалог не би био одржив.

Иванишевић је додао да је овим конкурсом осам локалних самоуправа добило средства, а да ће исти конкурс бити поновљен и наредне године, при чему ће Секретаријат уз помоћ локалних самоуправа наставити да јача постојеће капацитете локалних савета и да оснива нове.

Покрајински социјално-економски савет је подржао и иницијативу Уније послодаваца Војводине за измену релевантних прописа у циљу побољшања положаја мајки предузетница у вези са регулисањем накнада зарада за време породиљског одсуства, одсуства ради неге детета и за време трудноће. Закључак Покрајинског савета поводом те иницијативе биће упућен Социјално-економском савету Републике Србије и Унији послодаваца Војводине на даље разматрање.

Седници су присуствовали и представници Социјално-економског савета Републике Србије.

 

fixed-img