Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 22.10.2007

Обука о ”Савременим системима мерења, управљања и надзирања” у Суботици

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,22. октобар – Важан услов за успех реформе средњег стручног образовања унашој земљи је стручно усавршавање наставника. Наставници Техничке школе изСуботице Шандор Нађ и Стево Стевановић и предавач на Вишој техничкој школи изСуботице проф. др Золтан Јегеш су аутори програма обуке “Савремени системимерења, управљања и надзирања&рдqуо;. Ова обука је акредитована и налази се уКаталогу програма стручног усавршавања запослених у образовању за школску2007/2008. годину. Каталог је издао Завод за унапређивање образовања иваспитања из Београда.Обука у Техничкој школи уСуботици је почела у суботу 20.10.2007. године и трајаће три дана. Уводнопредавање у оквиру програма обуке одржао је покрајински секретар заобразовање и културу др Золтан Јегеш. Циљ обуке је повезивање теорије ипраксе, подстицање на самостално практично стварање, подстицај и упутство заопремање школских кабинета, популаризација и учење рутинских послова високогнивоа. У извођење обуке, поред аутора, укључена су још три наставникаТехничке школе у Суботици, а полазници обуке су 10 наставника информатичких иелектростручних предмета у средњој школи.
Програм обуке се реализује уТренинг центру, који је технички потпуно опремљен за извођење овакве обуке.Полазници ће се у току обуке упознати са различитим развојним системима,програмабилним уређајима, програмабилним логичким контролерима, роботском рукомса 5 степени слободе и другом савременом опремом. Поред тога, биће импредстављене до сада изведене апликације као што су: алармни систем, систем замерење физичких способности, систем за точење пића, аутоматизовани моделлифта, регулација температуре, управљање електромоторима, пнеуматскипозиционер итд. Посебно треба истаћи да ће полазници обуке у току обуке моћипредлагати нову апликацију по сопственом избору и да ће ту апликацију уз помоћизвођача обуке израдити.
На крају обуке полазници ћедобити ЦД са програмом обуке, програмским алатима које ће моћи користити у свомдаљем раду, са примерима изведених апликација. Циљна група ове обуке су инаставници информатике и техничког образовања у основним школама. Програмобуке за ову циљну групу прилагођен је потребама образовања у основној школи.

fixed-img