Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, четвртак, 20.09.2007

Оцењени резултати ”Војвођанског транзиционог центра”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,20. септембар – У организацији Покрајинског секретаријата за рад, запошљавањеи равноправност полова, Покрајинског секретаријата за приватизацију,предузетништво, мала и средња предузећа и Регионалне  агенције за развој малих и средњих предузећа «Алма Монс« из Новог Сада, одржанаје конференција на којој су представљени резултати пројекта «Војвођански транзициони центар». Импозантанброј учесника на конференцији говори о значају и интересовању који је пројекатизазвао. Међу учесницима су били представници Јужнобачког округа, града НовогСада, локалних самоуправа у Војводини, Националне и покрајинских служби запошљавања, представници појединих покрајинских секретаријата, социјалнихпартнера Синдиката, Удружења послодаваца и Универзитета у Новом Саду.«Војвођански транзициони центар«је пројекат који финансира Европска унија посредством Европске агенције зареконструкцију и помоћ, чија је реализација трајала десет месеци. ВТЦ јепокренут да пружи стручну, организовану помоћ изабраним предузећима уВојводини, у различитим етапама процеса приватизације. Пилот предузећа била су«Петар Драпшин« и «Нео Стар« из Новог Сада, «ИМТ ФОП» из Новог Бечеја, «Ударник« из Зрењанина и  «МК 29. новембар« и « Сигма « из Суботице.
– Потврђено је да се не можеозбиљније размишљати у помацима у развоју малих и средњих предузећа, ако зато немамао одговарајућу инфраструктуру – рекао је Иштван Пастор, покрајинскисекретар за приватизацију, предузетништво, мала и средња предузећа. – Иако језначајан рад регионалних агенција за развој, попут «Алма Монс« из Новог Сада,«Смер« из Суботице и Регионаног центра за економски развој «Банат« изЗрењанина, инфраструктура у Војводини веома је слаба јер, осим ове триагенције, у Војводини нема других институција које би носиле овакве пројекте.О искуствима у заједничком раду уоквиру «Војвођанског транзиционог центра» говорио је Мирослав Васин, помоћникпокрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова. Када секренуло са новим приступом решавању проблема незапослености у Војводини,основна тежња била је, истиче Васин, да се обједини рад и подстакне синергијарада свих институција и појединаца који на било који начин могу да утичу нарешавање проблема незапослености у Војводини. Данашњи скуп доказује да смо утоме успели, рекао је Васин.
Према његовим речима, смањењенезапослености у Војводини за 14,4 посто, у периоду јул-август 2006-2007,резултат је успешног  заједничког рада.Васин је истакао да је циљ рада на оваквим пројектима да се створе могућностида се, у периоду транзиције и приватизације друштвене својине, радници упуте накоје начине могу да побољшају свој радни статус, или да се укључе у програмесамозапшљавања. Од шест предузећа у којима је спроведен програм пројекта ВТЦ,у три је – у разговору са запосленима – постигнут договор да се одређен деосредстава ИВВ усмери у та предузећа да се удруже средства за отпремнинерадника  ради отварања нових раднихместа.
Најављен је још један у низунових приступа у процесу решавања незапосленти у Војводини: 27. септембра, уПривредној комори Војводине, одржаће се презентација иновација у АПВ запослодавце из Покрајине, да се подстакне отварање нових погона које биделимично финансирало Извршно веће Војводине.

fixed-img