Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 04.10.2006

Од данас поново ради Фабрика шечера у Сремској Митровици

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 3. октобар – После четири године застоја, Фабрика шећера у Сремској Митровици данас је поново почела да ради. Традиционалној савечаности потпаљивања ватре у пећи шећеране данас су присуствовали бројни радници, гости и званице. Као изасланик Извршног већа АП Војводине, ватру у пећи шећеране потпалио је заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Саша ДрагинНови Сад, 3. октобар – После четири године застоја, Фабрика шећера у Сремској Митровици данас је поново почела да ради. Традиционалној савечаности потпаљивања ватре у пећи шећеране данас су присуствовали бројни радници, гости и званице. Као изасланик Извршног већа АП Војводине, ватру у пећи шећеране потпалио је заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Саша Драгин.
На свечаности је био и шеф канцеларије за промоцију Војводине чура Влашкалић. По речима Драгина, митровачка шећерана, по обиму прераде шећерне репе, биће одмах иза Врбаса, иако наставља да ради након четири године застоја, до чега је дошло због приватизације, ремонта и обнове. Већ сутра, нагласио је Драгин, стићи ће и први вагони шећерне репе, упозоривши да, приликом откупа, све шећеране морају да воде рачуна о квалитету и правичном одмеравању.
Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, заједно са пољопривредном инспекцијом, најавио је Драгин, предузеће ригорозну контролу процене квалитета шећерне репе, како пољопривредни произвођачи не би били оштећени при откупу.
 
 
Овогодишњи род шећерне репе је на задовољавајућем нивоу, а корен је доброг квалитета, што је добро, јер је шећер један од наших извозних артикала. Директор шећеране Љубодраг Марић саопштио је да је овогодишњи план шећеране да преради 25-30 хиљада вагона шећерне репе, што је озбиљан посао. Важно је, нагласио је Марић, да наши сарадници, добављачи и произвођачи буду задовољни, а исто тако и радници, који су имали стрпљења да сачекају дан када поново почињу да раде. У ремонт фабрике уложено је 50 милиона динара, потрошених за реконструкцију производног сектора и капацитета шећеране, а највише се урадило на ремонту кречних пећи и озида сушаре, нове линије за истовар и пријем репе, за ремонт погона сатурације, уградњу вакум брид загревача и закуп пречистача за репу. Иако је остало још посла на адаптацији и реконструкцији, најважније је, објаснио је директор Марић, да први шлепери сутра уђу у фабрику и да почене производња.

fixed-img