Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, уторак, 04.12.2007

Од људских до дечјих права: Кључно питање законске праксе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,4. децембар – Покрајински омбудсман др Петар Теофиловић, са заменицом за заштитуправа детета Маријом Кордић, био је данас домаћин групи од преко шездесетстудената друге године Правног факултета у Новом Саду. Предвођени проф. др ОлгомЦвејић Јанчић, професором породичног права, студенти су овом приликом слушалиизлагања о дечјим правима и могућностима њихове заштите у АПВ.Наводећи да је ово једна у низупосета студената овог факултета, др Теофиловић је истакао да је она потврдачињенице да институција омбудсмана постаје све занимљивија младиминтелектуалцима који ће се у свом професионалном животу бавити људским правимау светлу домаће законске регулативе и релевантних међународних докумената.
У свом уводном излагању, проф.др Невенка Вучковић Шаховић, директорка Центра за права детета и једна одосамнаест чланова Комитета за права детета Уједињених нација, говорила је оисторијату и значају Конвенције о правима детета, која би деци у државама којесу је ратификовале требала да омогући законску заштиту и остваривање њиховихправа. Говорећи о томе шта је наша држава учинила по том питању, проф. Шаховићје истакла да је Србија једна од четири државе, уз Кукова острва и још двемање остврске државе, која је после ратификације Конвенције прекорачила рок заподношење извештаја Комитету за права детета Уједињених нација о стању правадетета у нашој земљи, те да се његово званично подношење очекује у мају2008.
Након упознавања студената саоснивањем, развојем и начином рада институције Покрајинског омбудсмана одстране др Теофиловића, о раду институције на заштити права детета говорила јеМарија Кордић, заменица покрајинског омбудсмана за права детета са својимсарадницама из канцеларије за ову област.
Овом приликом истакнуте су 3 значајнапројекта Покрајинског омбудсмана која се баве унапређењем и заштитом правадетета. Први је пројекат „Право на права&рдqуо;, реализован у сарадњи са надлежнимпокрајинским секретаријатом, репуличким минстарством и британском организацијом„Спасимо децу&рдqуо;. Едукацију о дечјим правима уоквиру овог пројекта похађало јеукупно 319 педагога из војвођанских основних школа који су знање усвојенотоком овог пројекта требали да пренесу ђацима у 4. разредима током школске2005-2006. године.
Други пројекат је „Мрежаомбудсмана за децу у Југоисточној Европи&рдqуо; који улази у трећу годину реализацијеуз подршку норвешке организације „Спасимо децу&рдqуо;. Током претходне 2 годинечланови мреже из укупно 11 земаља Балкана су се састали на 2 конференције и 2тематска састанка, те издали 2 публикације у којима се разматрају актуелнипроблеми из домена заштите права детета на Балкану како би се на основузаједничких искустава и препорука унапредила пракса из ове области у целомрегиону.
Пројекат „Омбудсман каомедијатор&рдqуо; у својим активностима има и обуку из вршњачке медијације намењенусредњошколцима, а један од циљева је и њено увођење у школску праксу усрединама из којих млади медијатори долазе. Прошле године је обуку из вршњачкемедијације завршило 20 младих из средње Пољопривредно-прехрамбене школе уСомбору, док ове године, уз 50 одраслих из целе Војводине, у обуци учествује и20 средњошколаца из Гимназије у Зрењанину.

fixed-img