Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 21.05.2007

Одржан Други научно-стручни скуп ”ИнтерРегСЦИ2007”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 21. мај- Почетак рада Другог научно-стручног скупа "ИнтерРегиоСци2007",обележила су иступања председника Извршног већа АП Војводине мр Бојана Пајтићаи покрајинског секретара за науку и технолошки развој проф. др Драгослава Петровића.На скупу су презентована научна и стручна саопштења међурегиналних имеђународних пројеката, које је суфинансирао Покрајински секретаријат за наукуи технолошки развој током протекле године. Презентације су у целини посвећенеефектима међународне сарадње институција и истраживача са територије АПВојводине.Председник ИВВ мр Бојан Пајтић означио је почетак радаскупа, својом презентацијом, под називом: "Улога науке у реализацијиразвојних програма Извршног већа АП Војводине". Мр Пајтић је објаснио даје стратешка орјентација Покрајинске владе давање приоритета развоју науке итехнологије. У буџету за 2006. годину, за непосредна научна истраживањаиздвојено је више од 3 посто, а ИВВ је суфинансирало међународне пројекте,обезбеђивало партиципације, или суфинансирање у оквиру програма: ФП6,ИНТЕРРЕГ, ТЕМПУС, ЦЕЕПУС, WУС, ДААД, ЦОСТ И ЕУРЕКА.
Мр Пајтић је подсетио да је Извршно веће АПВ за науку, у2004. години, издвојило око 42 милиона динара, а данас је достигнута цифра одмилијарду и триста милиона динара, што значи да је покрајински буџет за науку32,5 пута већи. Мр Пајтић је истакао да без развоја науке нема привредногразвоја и напретка. Због тога је, преко Покрајинског секретаријата за науку итехнолошки развој, прошле године усмерено 170 милиона за отварање посторојењау којима се примењују нове технологије и ради са новим материјалима, што јеомогућило запошљавање 3,5 хиљаде људи.
Очекује се да ће ове године бити запослено још десет хиљадаљуди. Овакав тренд запошљавања постигнут је захваљујући програмимапривредног развоја АПВ. Покрајинска влада ће у свакој војвођанској општиниотворити погон са новом технологијом, што ће ширити могућности за новазапошљавања.
Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. дрДрагослав Петровић је рекао да је Други скуп "ИнтерРегиоСци2007"уприличен због реализације програма међурегионалне и међународне сарадње вишеод четрдесет земаља Европе и света. Он је саопштио да сто двадесет осаминституција ван наше земље учествује у реализацији пројеката који су одзначаја за привредни развој Војводине, уз учешће више од 500 истраживача изВојводине.
Проф. Петровић је нагласио да у програмима учествује 55посто истраживача млађих од тридесет година. У новим пројектима ФП7 који  ће се реализовати у оквиру ЕУ, током следећихосам година, истраживачи из АП Војводине конкурисали су са двадесет четирипројекта. Проф. Петровић очекује да ће значајан део тих пројеката битиприхваћен. На основу досадашњих активности, доказано је да је наука значајанпривредни капацитет и вредна инвестиција, јер смо у међународне пројектеинвестирали око 120.000 евра, а укупно нам се вратило 1.547.000 евра, што значида су наша улагања дала десет пута већи финансијски ефекат, рекао је проф. дрПетровић.

fixed-img