Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, понедељак, 04.06.2007

Одржан прес поводом манифестације ”Дани заштите животне средине”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4. јун–  У Извршном већу Војводине одржана јеконференција за новинаре на којој је представљен програм и садржај дводневнеманифестације «Дани заштите животне средине«, која ће се одржати 5. и 6. јуна уСуботици и на Палићу. Организатор манифестације је Покрајински секретаријат зазаштиту животне средине и одрживи развој, у сарадњи са ЈП «Палић-Лудош»,компанијом Тетра Пак и немачком организацијом ИнWЕнт. Др Золтан Ђармати, покрајински секретар за заштиту животнесредине и одрживи развој, подсетио је да се трећу годину одржавају пригоднеманифестације у Војводини, поводом Светског дана заштите животне средине. Такоје 2005. године прослава одржана на Засавици, 2006. година у Белом Блату, а овегодине ће бити у Суботици и на Палићу. Овогодишња манифестација нијерегионалног карактера и прилика је да се још једном покажу активностиПокрајинског секретаријата за заштиту животне средине.
Помоћник покрајинског секретара за заштиту животне срединедр Нада Лазић представила је спот који је урађен како би се визуелно утицало наподизање свести грађана о потреби заштите животне средине. Она је објаснила дасу, до сада, представници општина позивани да дођу у Секретариат како бисклапали уговоре о сарадњи, али да је ове године промењена пракса јерпредставници Секретаријата иду у обилатак општина и месних заједница,представљајући пројекте непосредно. Како је рекла др Нада Лазић, први дановогодишње манифестације биће посвећен амбалажном отпаду, који се налази наоко 1.000 дивљих депонија, у ствари сметлишта.О програму дводневне манифестације говорила је Тања Ђурић,помоћник покрајинског секретара за заштиту животне средине и одрживи развој.Она је објаснила да ће премијерно  битиприказан спот што ће бити увод у тему «Управљање амбалажним отпадом«.Секретариат за заштиту животне средине заокупљен је својим задацима пошто је ускупштинској процедури Нацрт закона о управљању отпадом, а у току је и израдазакона о амбалажном отпаду. На Палићу ће се 5. јуна одржати семинар на тему«Примена европске директиве о управљању отпадом у региону « у организацијиТетра Пак и немачке фирме ИнWест. Говориће реномирани међународни стручњаци оевропским искуствима у управљању отпадом и презентирати моделеуправљања. 
Активности које су се, у оквиру Секретаријата до садаодвијале, обухватале су управљање чврстим комуналним отпадом у Војводини, наоснову усвојене Националне стратегије управљања комуналним отпадом, којом јепредвиђено образовање региона и регионалних центара за управљање отпадом. УНовом Саду су потписани међуопштински споразуми о заједничком управљањучврстим комуналним отпадом у седам региона у којима су локације за изградњудепонија у Зрењанину, Суботици, Сомбору, Инђији, Вршцу, Новом Саду и СремскојМитровици.  Већина оштина отпочела је саизрадом интегративног плана управљања отпадом, а у оквиру манифестације бићепромовисан интегрални план управљања отпадом за регионални центар Суботица.
Други дан манифестације биће посвећен заштити и промоцијиприродне баштине Војводине, са 120 заштићених природних добара на површини одоко 120 хиљада хектара, што је 5,5 посто укупне територије Војводине. Поредбројних резервата, паркова, споменика природе и НП «Фрушка гора», под заштитује стављено преко 300 биљних и животињских врста проглашених за природнереткости. Намера је да се природна добра афирмишу као еколошко- туристичкедестинације, те да се успостави одрживи развој који ће обухватити, не самозаштићена природна добра, већ и насеља поред њих.
Манифестација ће бити завршена постављањем камена темљцаза визиторски центар на Лудошком језеру.                               

fixed-img