Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 17.05.2007

Одржан Семинар о запошљавању у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 17. мај –  У  просторијама Агенције Алма Монс у  Новом Саду одржан је семинар у оквирупројекта «Војвођанског транзиционог центра«. Заинтересованим радницима  у предузећима «Нео Стар« и «Петар Драпшин«представљене су  могућности запокретање и вођење предузећа, или предузетничке радње. Дате су основнеинформације о порескоим обавезама, појму бизнис плана и рачуноводства,расположивим изворима финансирања за почетак и развој самосталног посла, као изнања из маркетинга и финансија. У оснивању ВТЦ као институције учествују триагенције за развој малих и средњих предузећа у Војводини, уз подршкуПокрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, као и  за приватизацију, предузетништво, мала исредња предузећа. Учесницима семинара о утицају транзицијена незапосленост говорила је Снежана Лакићевић-Стојачић, покрајински секретарза рад, запошљавање и равноправност полова. Она је истакла да је процестранзиције свуда тежак, па је зато важно да перод приватизације што краћетраје, да се трансформација својине што пре заврши како би се успоставилинормални тржишни токови. Нажалост, код нас приватизација траје већ седамнаестгодина, а још нису приватизована јавна предузећа и велики системи у области енергетикеи нафтне индустрије, рекла  је секретаркаЛакићевић-Стојачић. Она је изразила наду да ће бити донет нови закон оприватизацији јавних прдузећа,  који ћеисправити нелогичности постојећег, јер, како је навела, од приватизације свега5 посто средстава остаје локалној самоуправи, која је оснивач јавних предузећа,а све остало иде у републички буџет. Констатовала је да је без политичке стабилностинемогуће урадити озбиљне економске промене, а нема прилива крупног, здравогкапитала из иностранства који би омогућио јачање производње и привреде иотварање нових радних места.
– У  Војводини има 250 хиљада незапослених, а скоромилион у целој Србији – истакла је Снежана Лакићевић – Стојачић. – Позитвно јешто је стопа незапослености смањена у Војводини у прошлој години,  за око 0,5 посто, што је постигнуто захваљујућиинституцијама које су изграђене. У приватизованим фирмама је промењен системвредности. Суочавамо се са великим бројем људи који остају без посла, а немајуодговарајуће квалификације да се поново запосле. Обавеза је државе да тимљудим омогући  преквалификацију,доквалификацију и едукацију. На жалост, Србија нема закон о образовањуодраслих, нема императивне прописе којима би обавезала радника да се едукујетоком целог радног века. Не постоји ни обавеза послодавца да финансираедукацију радника. Према свим статистичким подацима и показатељима, највећежртве транзиције су жене, била је децидна Лакићевић. Видно је економсклоосиромашење жене. Шанса да жена поново добије посао готово су никакве.Решавање проблема могуће је кроз подстицање жена да крену у самосталнибизнис, мала и средња предузећа и предузетништво у којима ће показати својезнање. Садашњи закон о раду је лош, рекла  је Лакићевићка, због тога што потпунонетржишно решава питање рада. Одредбе морају бити стимулативније ифлексибилније. 
Мали је број жена које имајунепокретности на своје име. Зато је покушано да се направе механизми које ћеподстаћи жене и оснажити их. Прво је направљена Академија за жене која едукујежене како је могуће покренути приватни бизнис. Уз помоћ банке ,,Интеза,, иГаранцијског фонда Војводине направљена је кредитна линију за женско предузетништво- да жене које немају одговарајуће гаранције, добију повољне кредите.
Она је ставилапримедбу да је и запошљавање једна од најцентрализованихјх области у Србији,те да је апсурд да локална самоуправа и Покрајина немају могућности прављењасопствених пројеката за решавање незапослености.
О стратегији запошљавања Извршног већаВојводине говорио је Мирослав Васин, помоћник покрајинског скеретара за рад,запошљавање и равноправност полова.                             

fixed-img