Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 17.04.2007

Одржана 8. седница Одбора за међунационалне односе Скупштине АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 17. април – Чланови Одбора за међунационалне односе Скупштине АП Војводине, на својој 8. седници, усвојилису Извештај покрајинског омбусмана за 2006.годину. Констатовано је да је рад институције Покрајинског омбудсмана у АПВојводини од великог значаја пошто је заштита људских имањинских права један од најзначајнијих циљева Скупштине Војводине. Извештајо раду за 2006. годину Покрајинског омбудсмана је прихваћен а у расправи јеконстатовано је да у циљу унапређивања заштите људских и мањинских права,упркос чињеници да на републичком нивоу још нема одговарајуће институције,сарадња Покрајинског омбудсмана са републичким органима мора бити побољшана,као и то да будући републички закон о правима и заштити националних заједницамора имати и казнене одредбе, што би обезбедило његово доследно и уједначеноспровођење.
  Поред констатације да Извештај потврђује допринос омбудсмана у заштитинационалних мањина, равноправности полова и заштите деце, изнете су и одређенепримедбе везане за конкретна питања и механизме у остваривању праванационалних заједница. Највећи број примедби односио се на проблеме везане заупотребу језика и писма националних мањина, начин издавања личних документакао и на начин и садржај службених натписа и назива истакнутих у вишејезичнимсрединама, јер у војвођанским општинама и даље нема уједначеног односа премаупотреби језика и писма националних заједница. То је посебно уочљиво када серади о исправама, какве су задравствене књижице, за чије издавање су надлежнирепублички органи.
 Данас је усвојена и Информација о бројудеце у АП Војводини обухваћене обавезним припремним предшколским програмом, каои Информације о упису ученика у И разред основне, односно у И разред средњихшкола у нашој покрајини, у школску 2006/2007. годину.    У И разредосновних школа уписано је 18 288 ученика, односно 5,23 процента мање негопретходне школске године, док је у И разред средњих школа уписан укупно 22 228ученика, или њих 69 ђака мање него претходне 2005/2006. школске године.Такође, чланови Одбора за међунационалне односе упутили су Покрајинскомсекретаријату за образовање и културу захтев да припреми информацију и о онимнационалним заједницама за које у школама у Војводини још није обезбеђенамогућност похађања, на свом матерњем језику, факултативне наставе предмета„Матерњи језик са елементима националне културе".  

fixed-img