Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 22.05.2023

Одржана Годишња скупштина Огранка САНУ у Новом Саду

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас Годишњој скупштини Огранка Српске академије наука и уметности, која је одржана у згради „Платонеума“ у Новом Саду.

Поздравне речи присутнима је упутио председник Огранка САНУ академик Стеван Пилиповић, подсетивши на то да је претходна година у Огранку била обележена знатним порастом разноврсних облика научних и уметничких активности.

Председник Српске академије наука и уметности академик Зоран Кнежевић нагласио је да му је увек задовољство да дође у Нови Сад, јер је, како је навео, новосадски Огранак перјаница Српске академије наука и уметности.

„Ово место је неупитни центар научне, уметничке и интелектуалне мисли, не само на локалном, већ и на ширем, покрајинском, па и републичком нивоу“, казао је академик Кнежевић.

Присутнима се обратио и секретар Милошевић, који је рекао да постоје две вредности које обележавају наш пут – Српска православна црква, која је била доброчинитељ у погледу простора за Огранак САНУ, и Република Србију, која заједно са Покрајинском владом, снажи институције од државног интереса.

„Све јасно показује да смо уједињени око једног пројекта, у којем је наука темељ нашег националног и државног опстанка. Покрајинска влада се још 2016. године јасно дистанцирала од покушаја да српска наука постане ′егзотика′ невладиног сектора, па звала се она и Краљевска, али и од покушаја парцијализације науке и једног квазирегионалног интереса, између осталог и оног са префиксом ′војвођански′. Свих ових година показујемо нашу приврженост Српској академији наука и уметности и њеним огранцима, што је природно стање ствари једне одговорне политике“, истакао је Милошевић.

Он је навео да је најважнија мисија, пре свега, да се гради будућа Србија јачањем академске, интелектуалне и научне јавности и да се тако створе предуслови за економски развијено друштво, али и друштво које утиче на срећу свих својих чланова. Према Милошевићевим речима, наука треба да је у функцији добробити целокупне заједнице.

После уводних обраћања, чланови Огранка приступили су радном делу састанка – усвајању Записника са 65. седнице скупа свих чланова Огранка, Извештаја о раду Огранка у 2022. години и Плана рада Огранка за 2023. годину, као и дискусији о предлозима за измене Статута САНУ.

fixed-img