Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 24.05.2007

Одржана јавна расправа о етици у новинарству

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 24. мај – Проблем лоших медијау Србији не може се решавати само разговором о етици у новинарству већразговором о етици целокупног друштва, истакнуто је на јавној расправи о етициу новинарству. Расправу је организовао Фонд за развој непрофитног сектора АПВојводине, у оквиру вишедневне радионице за медије у Војводини. О етици у новинарствуговорили су директор Центра за професионализацију медија Стеван Никшић идиректор Грађанских иницијатива Миљенко Дерета. У расправи су учествовалиновинари из Србије и Војводине, а модератор расправе био је председникНезависног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић.- Србија је типичназемља у транзицији где можемо рећи да постоје «најгори» медији који не познајуелементарне етичке принципе, али постоје и најбољи медији који су у том смислуобразац – рекао је Стеван Никшић. – Квалитет медија не може се мерити само поодносу новинара према професији, већ је важно узети у обзир целокупан друштвениоквир.
Никшић је нагласио даје расправа о етици у новинарству веома значајна, јер је то расправа опрофесионализму, али и расправа о вредностима једног друштва, јер је немогућезамислити демократски уређено друштво ако се у свим његовим сегментима непоштују елементарни етички стандарди.
Према мишљењудиректора Грађанских иницијатива Миљенка Дерете у нашој земљи још увек непостоје јаке институције и јасно дефинисани закони који омогућавају поштовањеправа на слободу мисли и говора, право на приватност и право на информисање.Он је нагласио да ће Србија имати здрав медијски простор онда кадапрофесионализам буде примаран.
– На медијску слику унашој земљи утиче и сиромаштво. С једне стране то је лично сиромаштво новинараи потреба за преживљавањем, а са друге стране имамо много више медија негошто имамо квалификованих новинара који ће професионално радити свој посао-рекао је Дерета. 

fixed-img