Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 01.07.2024

Одржана конференција за медије о почетку прекограничног пројекта за примену вештачке интелигенције у туризму

Читај ми

Читај ми
AA

На данашњој конференцији за медије поводом успостављања сарадње између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Економскoг факултета у Суботици  и Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ − Дунав-Криш-Мориш-Тиса, а у оквиру пројекта под називом „Smart Tourism: The joint future of Pannonian region“, покрајински секретар др Ненад Иванишевић истакао је да ће почетак овог пројекта означити успостављање новог вида туризма.

Пројекат је финансиран средствима Европске уније у оквиру Програма Interreg VI-A IPA Мађарска – Србија 2021 – 2027, са циљем увођења тековина паметног туризма у регион Војводине, односно интеграцију дигиталних технологија и вештачке интелигенције у развој туристичких дестинација.

Иванишевић је потписао Споразум о сарадњи са представницима Економског факултета у Суботици, који је у име декана потписала проф. др Ивана Медвед, продекан за финансије и Естер Чокаши, представницом   Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ − (Дунав – Криш – Мориш – Тиса), партнера на пројекту из Мађарске.

Циљ овог двогодишњег пројекта, чији је носилац Покрајински секретаријат за привреду, јесте креирање паметне туристичке платформе, која  представља нови туристички модел − пилот пројекат за развој паметног туризма у обе земље, како би се заједнички управљало информацијама у областима туризма и културе.

„Мото Европске уније у оквиру претходног позива је гласио:’Сложни суседи граде будућност заједно’. Кључна реч јесте – заједно, а најважнија јесте – будућност. Ово је први пројекат, који представља искорак у будућност и први пројекат у региону, где три партнера креирају заједничку туристичку понуду уз употребу вештачке интелигенције и

Он је објаснио да ће у оквиру пројкта бити постављено шеснаест пунктова на територији регије где ће туристи моћи, уз употребу вештачке интелигенције и платформе која се креира, практично да добију дигиталног туристичког водича, који ће им пружити персонализовану понуду за обиласке.

Током имплементације пројекта развијаће се и алати који користе вештачку интелигенцију, како би пружили јединствену туристичку понуду према личним преференцијама у погледу прекограничних тематских рута заснованих на културном наслеђу и природном благу.

Оперативну и професионалну подршку приликом израде платформр пружиће Економски факултет у Суботици.Након завршетка платформе предвиђено је и њено тестирање уз помоћ инфлуинсера  из западноевропских градова, а план потписника је да се у будућности она примени и на друге државе и регионе.

fixed-img