Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 17.10.2007

Одржана конференција за новинаре поводом Међународног дана борбе против сиромаштва

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 17.октобар – У Извршном већу АП Војводине одржана је конференција за новинареповодом 17. октобра – Међународног дана борбе против сиромаштва. Конференцијусу организовали Покрајински скеретаријат за спорт и омладину и Развојни фонд замладе – РФМ, а о сиромаштву младих, као теми конференције, говорили су помоћникпокрајинског секретара за спорт и омладину Тања Бањанин, директор РФМВладимир Козбашић, координатор за економски развој и заспољавање у тимупотпредседника Владе Србије за имплементацију Стратегије за смањењесиромаштва у Србији Јелена Миловановић и Тијана Морача испред организацијеГрађанска иницијатива, као националне контакт организације цивилног друштваСтратегије за смањење сиромаштва међу младима. Говорећи осиромаштву као акутном проблему нашег друштва, на данашњој конференцији зановинаре акценат је стављен на проблем сиромаштва међу младима, те на важностиискорењивања сиромаштва младих као предуслова за целокупан развој друштва.Као основне правце за сузбијање овог проблем, Јелена Миловановић је истакла:динамички привредни раст и развој, са нагласком на развој приватног сектора иотварању нових радних места, спречавање настанка новог сиромаштва уследреструктурирања привреде, одржавање и побољшање мреже социјалне сигурностиза традиционално сиромашне и осетљиве друштвене групе.
Према подацима из 2006. године, 8,8% становништва у Србијиданас живи испод линије сиромаштва, а најугроженији делови наше земље суцентрална Србија и поједине неразвијене општине у Војводини. Влада АП Војводинедонела је још 2005. године Акциони план политике за младе, што је велики помаку односу на тек недавно донету Националну стратегију политике за младе, аинтегрисање ових стратегија треба да доведе до редовног планирања активностисвих актера у имплементацији Стратегије, као и повезивање Стратегије са другимразвојним приоритетима Србије, на првом месту, са процесом европскихинтеграција. Такође, наглашено је да Национална стратегија са Стратегијомсузбијања сиромаштва треба да се примени и на локалном нивоу и да се остварепартенрски односи на свим нивоима.       
Планираноје да, у циљу боље комуникације међу младима, буде формирано шест регионалнихинфо-центара у Србији и то за јужну Србију у Прокупљу, за западну Србију у Ужицу,за Санџак у Пријепољу, источну Србију у Зајечару, у Београду и за Војводину -у Новом Саду, који ће покривати РФМ. Иначе, РФМ је основан 2007. године сациљем да се побољша положај младих у Србији. РФМ подржава развој структура,механизама и мера које обезбеђују услове за квалитетнији живот младих улокалним заједницама у Србији, помаже изградњу капацитета унутар институција илокалних власти, помаже изградњу капацитета омладинских организација инеформалних група, оснажује младе да активно учествују у животу своје локалнезаједнице и подстичу развој партнерства између заинтересованих страна убављењу питањима од важности за локалну заједницу која се тичу првенственоположаја младих.

fixed-img