Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 05.06.2023

Одржана промоција Водича за дигиталне номаде у Привредној комори Србије

Читај ми

Читај ми
AA

Данас је у Привредној комори Србије одржана промоција Водича за дигиталне номаде како би се истакао потенцијал АП Војводине и читаве земље за развој те врсте туризма.

Водич је резултат заједничког рада Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који је препознао значај ових стручњака „на точковима“ и њиховог доласка у нашу земљу, и Удружења за промоцију дигиталних номада, послова на даљину и технологија добра „Be Happy Work and Travel“. Ово друго издање Водича за дигиталне номаде резултат је наставка успешне сарадње Секретаријата и Удружења.

Дигитални номади су људи који нису везани за једну локацију, већ путују и мењају дестинације у складу са својим интересима, потребама и могућностима. Они су претежно високообразовани, креативни и флексибилни професионалци који раде у различитим областима као што су ИТ, дизајн, маркетинг, консалтинг и образовање. Дигитални номадизам је глобални тренд који има велики утицај на економију, друштво и културу.

„Водич за дигиталне номаде има за циљ да представи Србију онакву каква она јесте – као најлепшу земљу на свету. Направићемо промоцију Србије људима који желе да раде овде. Није реч о класичним туристима, ово су дигитални номади који нису везани за канцеларију, те могу да раде било где на свету. Идеја је да им представимо све оно што им Србија пружа, а то су добри путеви, одличан интернет, а пре свега сигурност и ниски трошкови живота, са циљем да што већи број њих дође и настави свој рад и живот у Србији”, рекао је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

Сектор за предузетништво Привредне коморе Србије, са којим Покрајински секретаријат за привреду и туризам има споразум о сарадњи, подржао је представљање Водича у Београду, како би се подигла свест шире јавности и приватног сектора о дигиталном номадизму као начину живота

и рада који подразумева коришћење информационих и комуникационих технологија за обављање пословних активности са било ког места на свету.

„Заједно са Секретаријатом организујемо читав низ активности које су усмерене управо на економско оснаживање жена. Поред представљања Водича за дигиталне номаде, данас ћемо представити и информације о фриленсингу и о могућностима за излазак на страна тржишта, попут Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије, а предузетницама које су се данас окупиле представићемо и најбољи начин изласка на Сајам предузетништва који се одржава у Јордану овог месеца“, навела је Бранислава Симанић, директор Сектора за предузетништво ПКС.

Према речима коаутора Водича Николе Сивча, процена је да ће до 2035. године бити око милијарду дигиталних номада у свету.

„Они представљају важну циљну групу за туристичку индустрију, јер траже атрактивне дестинације које им нуде квалитетан живот, добру инфраструктуру, сигурност, разноврсност и приступачност. Дигитални номади такође

доприносе локалним заједницама својим знањем, вештинама, идејама и новцем. Они подстичу развој иновација, предузетништва и сарадње“, истиче Сивч и додаје да Србија има све услове да постане једна од омиљених дестинација за дигиталне номаде у Европи и свету.

„Наша земља има богату историју, културу и природу, као и динамичан и гостољубив народ, уз то и развијену телекомуникациону мрежу, ниске трошкове живота, повољан порески систем и једноставну процедуру за добијање визе”, казао је Сивч.

„Водич за дигиталне номаде је први такав документ који нуди свеобухватне информације о нашој земљи као дестинацији за дигиталне номаде, уз описе градова и региона који су погодни за њихов боравак, као и практичне савете о томе како доћи до Србије, како се регистровати као страни држављанин, како пронаћи смештај и радни простор, те како се повезати са локалном заједницом и уживати у слободном времену.

Водич такође представља и успешне примере дигиталних номада који су изабрали Србију као своју базу или као једну од станица на свом путовању.

fixed-img