Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 21.12.2021

Одржана прва конференција „Пољопривредник нове генерације“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић обратио се данас на првој едукативној аграрној конференцији „Пољопривредник нове генерације“, коју организује Завичајно друштво „Фрушкогорје“ уз подршку ресорног секретаријата.

Циљ је да се пољопривредници едукују у домену нових конкурсних линија, извора финансирања, осигурања пољопривредне производње, набавке нових машина и опреме, удруживања, те да се упознају с новим трендовима у аграру.

Секретар Божић је овом приликом казао да аграрни буџет за 2022. годину износи 8,3 милијарде динара, те да ће пољопривредници у АП Војводини на располагању имати знатно више новца него ове године.

„И у новој години ћемо, кроз бројне конкурсне линије, наставити са значајном подршком нашим пољопривредницима. Важно је истаћи да за већину конкурса има више средстава него ове године“, казао је Божић.

Према његовим речима, тако је за улагање у физичку имовину пољопривредних газдинстава, за које је ове године владало  највеће интересовање, у новој буџетској години опредељено 240 милиона динара. За системе за наводњавање обезбеђено је 370 милиона, а за стартап за младе 200 милиона динара. Већу подршку имаће сточари, повртари, пчелари.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић казао је да ће Министарство и у 2022. години расписати конкурс намењен младим пољопривредницима, који ће бити иновиран у односу на овогодишњи, на којем је подржано готово 3000 младих  пољопривредника.

„Министарство у наредну календарску годину улази са буџетом од 62 милијарде динара, што је готово 18 одсто више него ове године“, рекао је Махмутовић и додао да су један од приоритета инвестиције, зарад подизања конкурентности, те да је за ту намену знатно повећан износ средства.

У оквиру конференције, која је одржана у Конгресном центру „Мастер“ на  Новосадском сајму, уручена су и признања „Пољопривредник нове генерације“, која је добило десет младих пољопривредника из АП Војводине.

fixed-img