Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 30.11.2007

Одржана седница Одбора за демографску политику и друштевену бригу о деци

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,30. новембар – Покрајински секретаријат за демографију, породицу и друштвенубригу о деци издвојио је у 2005. и 2006. години више од 20 милиона динара запобољшање услова рада и боравка деце у војвођанским предшколским установама,речено је на данашњој седници Одбора за демографску политику и друштевенубригу о деци. Тај новац, већим делом, искоришћен је за изградњу,реконструкцију, доградњу и адаптацију постојећих објеката, затим за опремањепредшколских установа – набавку намештаја, подних облога, кухињске и техничкеопреме, али и за уређење дворишта и игралишта у предшколским установама. – У протеклих неколико годинаобратило нам се много предшколских установа из Војводине са захтевима за помоћу опремењу и адаптацији. Углавном су сви захтеви позитивно решени – рекла јеНовка Мојић, покрајински секретар за демографију, породицу и друштевену бригу одеци.  Она је додала да ће и у наредномпериоду, Секретаријат, на чијем је челу, наставити да помаже побољшање условаи рада предшколских установа, када су у питању мања улагања, а да за већаулагања предшколаске установе треба да конкурушу за средства код Фонда закапитална улагања.
Чланови Одбора прихватили су, наданашњој седници и информацију о регресирању дела трошкова борвка упредшколској установи за треће и четврто дете у првој половини ове године. Какоје наведено, у овом периоду регресирани су трошкови боравка за 5222 деце, штоје за 9 одсто више него лане, када је овом мером било обухваћено 4797 деце.Мера се реализује у 44 предшколске установе и двадесетак основних школа уВојводини, а у првој половини ове године из текуће буџетске резерве издвојноје преко 82 милиона динара.
– Популациона мера – регресирањетрошкова боравака трећег и четвртог детета у предшколским установама – до садаје дала веома добре резултате. Од 2005. године када је мера заживела, број децекоја су обухваћене повећан је за хиљаду – рекла је Новка Мојић. Она је додалада је добро што се мера реализује у свим општинама у Војводни, а да није доброто што је у свим општинама различита економска цене боравка деце у предшколскимустановама.
– Ове цене крећу се рецимо од3.884 динара у Новом Саду до 12.685 динара у Новом Бечеју за целодневниборавак, а за полудневни од 1.500 динара у Опову, до 5.834 у Новом Кнежевцу.Ове цене би свакако требало ускладити, а њих одређује локална самуопарава.

fixed-img