Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.06.2007

Одржана седница Одбора за привреду Скупштине АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15.јун – Чланови Одбора за привреду Скупштине АП Војводине разматрали су иприхватили Извештај о пословању Јавног предузећа «Војводинашуме« Петроварадини предложили Скупштини АП Војводине да га усвоји. Чланови Одбора су упознати са значајним финансијскимрезултатима овог јавног предузећа, али и оствареним радовима у току 2006.године. Како је речено, ЈП «Војводинашуме« Пертоварадин газдује шумама удржавној и приватној својини у Војводини на укупној површини од више од 135хиљада хектара. Шуме и шумске културе простиру се на преко 103 хиљаде хектарау државном власништву. Јавно предузеће газдује и са 14 ловишта у оквиру којихје  организован туристички и узгојни лов,како за домаће, тако и за стране ловце. Предузеће се стара о четири специјалнаи седам строгих резервата природе, а корисник је шест природних добара подразличитим видовима заштите.
У 2006. години радови на гајењу шума обављени су на преко25 хиљада хектата, што је остварење плана од 100,4 посто. Такође су изнети иподаци о поновном пошумљавању које је урађено на преко 443 хектара. Изнети суи подаци о извршеној припреми  терена иобради земљишта у протеклој години за обнављање шума на површини већој одчетири хиљаде хектара, што је 90,34 посто у односу на годишњи план.
Чланови Одбора сложили су се да је у Војводини недовољношума и да је потребно да се то стање поправи. Планиране су активности ЈП«Војводинашуме« Петроварадин како би се достигли европски и регионалнистандарди, а полазиште је да се код нас пошуми 14 посто земљишта.  Стандарди који важе у Европској унији крећусе од 27-28  посто шума у односу наукупну површину  државе. Тај однос је уВојводини свега 6 посто.

fixed-img