Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, четвртак, 10.05.2007

Одржана седница Одбора за прописе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 10.мај –  Чланови Одбора за прописеСкупштине АП Војводине подржали  суПредлог закона о равноправности полова и предложили да га Скупштина АПВ,  као предлагач, проследи Народној скупштини Републике Србије. Јелица Рајачић- Чапаковић, помоћник покрајинског секретара за рад, запошљавање иравноправност полова истакла је да у правном систему Републике Србије до саданије постојао закон који би посебно уредио област равноправности полова. Уставни основ за доношење садржан је у одредби члана 72. став 1. тачка 2.Устава Републике Србије. Доношење антидискриминационих закона је важан корак упроцесу европских интеграција, нарочито након прихватања Студијеизводљивости. Она је истакла да је АП Војводина, у оквиру својих надлежности,учинила највеће помаке у остваривању равноправности полова и спровођењуполитике једнаких могућности, подсетивши да је у Војводини формиранинституционални механизам за равноправност полова, те да су, за сада, јединиправни акти у Републици Србији, који регулишу ову област, донети  2004. године, управо у Војводини – и тоДекларација о равноправности полова и Одлука о равноправности полова.
Одбор за прописе Скупштине АП Војводине подржао је Предлогзакона о изменама и допунама Закона о националним парковима и предложио да гаПокрајинска скупштина, као предлагач, упути Републичком парламенту на доношење. Како је навео покрајински секретарза заштиту животне средине и одрживи развој др Золтан Ђармати предлог јеформиран због заштите природне лепоте, историјских споменика, биљног иживотињског света и особина земљишта Националног парка Фруша гора.
Чланови Одбора прихватили су Предлогодлуке о изменама и допунама Одлуке о броју, структури и просторном распоредусредњих школа чији је оснивач АП Војводина. Констатовано је да је Гимназија уСенти поднела захтев за промену назива школе у «Сенћанска Гимназија «, аГимназија «Иво Лола Рибар« у Сремској Митровици у «Митровачка Гимназаија«.Гимназије «Јован Јовановић Змај« у Новом Саду и « Деже Костелањи « у Суботициподнеле су захтеве за увођење општег типа гимназије, намењене ученицима -успешним спортистима. Подржан је и Предлог одлуке о давању сагласности напромену назива музичке школе «Јосиф Маринковић« за основно и средњеобразовање и васпитање у Зрењанину у Музичка школа «Јосиф Маринковић».

fixed-img