Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 05.11.2007

Одржана седница Одбора за прописе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,5. новембар – Одбор за прописе прихватио је на данашњој седници предлог даСкупштина Војводине, пред Народном скупштином Србије буде званични предлагачЗакона о волонтирању. Истовремено, чланови Одбора прихватили су и Предлогдекларације о волонтирању. Према речима помоћникапокрајинског секретара за рад, запошљвање и равноправност полова, ЈелицеРајачић-Чапаковић неопходно је да се волонтирање у нашој земљи законскирегулише.- У Војводини је развијенволонтерски рад и највише волонтера је међу младима и женама. Битно је дапостоји законски оквир који ће дефинисати права волонтера, јер неретко имамоситуацију да послодавци волонтерски рад користе као изговор за “рад на црно&рдqуо;-рекла је Јелица Рајачић-Чапаковић. Она је објаснила да је Предлог декларација оволонтирању, документ који представља став Скупштине Војводине да подржававолонтерски рад, и по донешењу ове одлуке одмах постаје правоснажан, докПредлог закона о волонтирању, након усвајања у покрајинском, иде наразматрање у републички парламент.
– Једна од значајних ставки,дефинисаних предлогом закона јесте увођење волонтерске књижице у коју ће битиуписани сви подаци о волонтерском ангажнану неке особе, навела је, измеђуосталог, Јелица Рајачић-Чапаковић.

На данашњој седници прихваћен јеПредлог одлуке о изменама и допунама Пословника Скупштине АП Војводине.Предлагач ових измена је Посланичка група Демократске странке “За европскуВојводину&рдqуо;. Предлаже се да се у члану 78. дода став који гласи “да седницуСкупштине може сазвати и потпредседник Скупштине по овлашћењу председника илиу случају објективне спречености председника&рдqуо;. Такође, предложена је и изменачлана 79, која каже да “уколико, у складу са чланом 29. Статута АП Војводине,иницијативу за сазивање седнице поднесе Извршно веће или најмање 1/5посланика, председник или потпредседник је дужан да по хитном поступуку сазовеседницу Скупштине, која се мора одржати у року од десет дана од дана подношењаове иницијативе&рдqуо;.

На седници прихваћен је и Предлогодлуке о обезбеђивању дела средстава из буџета Војводине за издавање новинапокрајинског значаја. Наведено је да се ради остваривања права грађана наобавештавање на српском, мађарском, словачком, румунском, русинском,хрватском, ромском, украјинском, буњевачком и македонском језику, овом Одлукомутврђују критеријуми за обезбеђивање дела средстава из буџета Војводине зафинасирање издавања новина од покрајинског значаја.

Чланови Одбора прихватили су ипредлоге одлука о оснивању Центра за привредно-технолошки развој Војводине, ио изменема и допунама Одлуке о оснивању Туристичке организације Војводине.Такође, прихваћени су и предлози одлука о давању сагласности на промену називаТехничке школе “Никола Тесла&рдqуо; у Вршцу и Филолошке гимназије “Деже Костилањи&рдqуо; уСуботици.

fixed-img