Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 10.05.2007

Одржана седница Одбора за здравство, рад и социјалну политику

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 10. мај- Чланови Одбора за здравство, рад и социјалну политику разматрали су Предлогзакона о геронтолошким центрима у АП Војводини. Закључено је да геронтолошкеустанове – које се оснивају првенствено ради социјалног збрињавања старијихлица – у знатној мери збрињавају и лица са здравственим проблемима, онемоћалалица, као и лица ометена у развоју. Како јеконстатовано, иако ове установе нису у систему здравствене заштите, индикацијеза смештај корисника у те установе су у 80 посто случајева здравственогкарактера. Ова чињеница намеће потребу да се прописима прецизније дефинишестатус, број структура и стручно усавршавање здравствених радника у установамасоцијалне заштите за смештај старих лица.
На седници Одбораје истакнуто да за лица која се баве здравственом заштитом у овим установаматреба увести основну едукацију, а потом и обавезну и континуирану едукацију,јер је лечење геријатријске популација специфично у односу на млађестановништво. У решавању овог проблема траба имати у виду потребу за ширењемкапацитета геронтолошких установа, као установа социјалног и здравственогкарактера, јер постојећи капацитети нису довољни.
У оквиру општих болница на територији АПВ, треба створитиуслове за формирање одељења геријатрије за лечење старије популације иформирати геријатријску здравствену заштиту у оквиру постојећег системаздравствене мреже, предложено је на седници Одбора. 

fixed-img