Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 18.09.2007

Одржана XВ седница Покрајинског социјално-економског савета

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18.септембар – На XВ седници Покрајинског социјално-економског савета Војводинеодлучено је да председавајући у наредној години буде  покрајински секретар задемографију, породицу и друштвену бригу о деци Новка Мојић. Поред изборапредседавајућег Покрајинског социјално-економског савета, разматрано је јошшест тачака дневног реда, и то: Ставови Покрајинског социјално-економскогсавета усвојених на XИВ седници, Презентација Фонда за капитална улагања,Информација о стању запослености и незапослености у АП Војводини у периодјануар-јун 2007. године и Презентација мера активне политике запошљавања.Такође, разматрано је стање у области безбедности и здравља на раду, као ииницијатива Актива жена УГС "Независност" за признавањем временапроведеног на породиљском одсуству у радни стаж женама које су у времеодсуства биле ван радног односа.
Разматрањемпрве тачке дневног реда дошло се до закључка да је увођење нових партнера усоцијално-економски савет могуће само уколико је реч о репрезентативнимпартнерима, било да је реч о синдикалним организацијама, било да је реч опослодавцима. Констатовано је да постоји потреба за професионализацијомПокрајинског социјално-економског савета. Овај предлог дала је Унијапослодаваца. Иначе, овај Савет, који делује у оквиру Покрајинског секретаријатаза рад, запошљавање и равноправност полова, може остварити право на професионализацијувраћањем одређених ингеренција АП Војводини Уставом Републике Србије, као иусвајањем покрајинског буџета за 2008. годину.У оквирупрезентације Фонда за капитална улагања објашњено је да овај Фондфинансира  програме и пројекте који сеодносе на развој привреде, пољопривреде, саобраћајне инфраструктуре, туризма,заштите животне средине, спорта, као и здравствене заштите и информисања. Фондсе финансира из буџета АП Војводине који је усклађен са Уставом РепубликеСрбије. Како је наглашено, од оснивања Фонда 2006. године примљено је 992програма и пројеката, а одабрано је и финансирано, или је у процесу реализације415 програма, а средства издвојена за њихову реализацију износе 14 милијарди и800 милиона динара.
Говорећи о стањузапослености, односно незапослености у АП Војводини, као и о мерама активнеполитике запошљавања, наглашено је да је у односу на јул прошле годиненезапосленост смањена за 40 000 људи различитим мерама Извршног већа АПВојводине, што процентуално значи да је незапосленост у АП Војводини смањеназа 20 одсто, док је у Републици Србији смањена за 8 одсто. Констатовано је даје неопходно да се Војводини врате ингеренције у области вођења статистике,како би сви подаци били веритабилнији, јер је променом Закона о здравстеномосигурању промењен приступ евиденцији незапослених лица.
На данашњојседници Савета разматрана је иницијатива Актива жена УГС"Независност" за признавање времена проведеног на породиљскомодсуству у радни стаж женама које су у време одсуства биле ван радног односа.Ова иницијатива била је усмерена на отклањање директног кршења основнихљудских права гарантованих Уставом Републике Србије и права регулисанихзаконским и другим прописима, као што су Закон о раду, Закон о пензијском иинвалидском осигурању и других прописа које регулишу радно-правни статус запослених,односно незапослених лица. Иницијатива је упућена Министарству рада и социјалнеполитике, а у одговору подносиоцима захтева наглашено је да нема сметњи даосигураници са територије АПВ поднесу захтев за признавање стажа надлежној филијали Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, чиме сеобезбеђује равноправни положај са осталим женама осигураницима са другихтериторија Републике Србије. Тиме је вишемесечна кампања подносиоцаиницијативе за признавање стажа женама из АПВ окончана званичним правнимтумачењем надлежног Министарства рада и социјалне политике, које ће омогућитида жене из АПВ остваре своје право које им је годинама било ускраћено. 

fixed-img