Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 25.01.2023

Одржана затварајућа конференција пројекта развоја прекограничног прелаза Сантово – Бачки Брег

Читај ми

Читај ми
AA

Затварајућа конференција у оквиру пројекта „Развој прекограничног прелаза Сантово – Бачки Брег са потребном царинарницом и објектима у функцији теретног саобраћаја”, који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, одржана је данас у ЈП „Завод за урбанизам Војводине“.

Циљ овог пројекта, чији је укупни буџет близу 470.000 евра, од чега Европска унија преко ИПА програма учествује са 400.000 евра, јесте развој граничног прелаза Сантово – Бачки Брег за све врсте теретног саобраћаја, што ће омогућити проток свих врста робе и донети нове могућности у економском и социјалном развоју пограничних регија у Србији и Мађарској.

О значају овог пројекта за растерећење теретног саобраћаја на граници између Србије и Мађарске, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег рекао је да након затварајуће конференције следи нови почетак овог пројекта − од посебне важности у погледу добросуседских односа.

„Знамо да су односи између Србије и Мађарске, где активну улогу заузима Војводина, тренутно на највишем нивоу. Дугујемо велику захвалност Мађарској, држави која је препознала Србију као одлучног партнера да на европском путу граде нове вредности, као што је случај и у овом  пројекту од посебног значаја за развој инфраструктуре обе земље. Завод за урбанизам Војводине у овом, али и осталим инфраструктурним пројектима важним за Војводину и Србију, даје огроман допринос. Значајно је што се на овај пројекат надовезује и „Војвођански смајли“, као подручје посебне намене брзе саобраћајнице која има циљ да повеже Сомбор и Кикинду, а самим тим и гранични прелаз Сантово – Бачки Брег  и с друге стране гранични прелаз према Накову, односно Румунији. Тако ћемо добити један потпуни преглед, значајну инфраструктурну саобраћајницу са адекватним граничним прелазима“, истакао је Ерцег.

Покрајински секретар за заштиту животне средине указао је на то да ће Војводина, која је у замаху развоја, са великим новим инвестицијама, на овај начин, проширењем капацитета и растерећењем граничних прелаза ка Мађарској, добити брже кретање робе и капитала, а самим тим и људи чему се и тежи по угледу на европске стандарде.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор овим поводом је истакао ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ као институцију од посебног значаја када је реч о планирању будућности.

„Завод за урбанизам Војводине има веома дугу традицију и важне задатке, не само што се тиче пројеката од покрајинског значаја већ и када је реч о пројектима низа локалних самоуправа које су оснивачи Завода. Међу тим пројектним задацима посебно место имају они који су везани за отварање прозора и врата према свету. Један од њих се данас званично завршава – реч је о изради пројектно-техничке документације за гранични прелаз Сантово – Бачки Брег. То је један изузетно важан стари прелаз који ће сада добити нови сјај и садржај. На овај начин стварају се услови за прелазак теретних возила изнад три и по тоне, па чак и шлепера и посебних терета. То је изузетно важно због генералне ситуације на граничним прелазима што се тиче теретног саобраћаја, тако да ће се реализацијом овог пројекта отворити једна нова могућност и другачија путања, веома битна за војвођанску, односно српску привреду, за ону привреду која снабдева Западну Европу преко Србије“, казао је Пастор. Он је изразио уверење да ће се врло брзо приступити реализацији овог пројекта, за који је, када је реч о нашој страни, неопходно обезбедити још око седам до осам милиона евра.

О важности овог пројекта, који се реализује у сарадњи партнера – ЈП „Путеви Србије“, ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ и мађарске Националне агенције за инфраструктуру, уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, на конференцији су говорили и заменик покрајинског секретара  за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу др Зоран Тасић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и директор ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ Предраг Kнежевић.

 

 

 

 

 

 

fixed-img