Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 30.09.2022

Октобар месец у знаку борбе против рака дојке

Читај ми

Читај ми
AA

У Србији се сваке године открије преко 4.500 случајева карцинома дојке, док скоро 1.700 жена изгуби битку са том болешћу. Рак дојке је водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света, па тако и у Србији и АП Војводини.

Сваког октобра се обележава Међународни месец борбе против рака дојке како би се подигла свест  јавности о значају превенције и раног откривања болести.

Уколико се карцином дојке открије на време, у преко 90 одсто случајева, лечење има добру прогнозу. Рано откривање има изузетну важност, па је тако Покрајинска влада пре три године покренула пројекат „Прва мамографија“, с циљем да се женама у руралним срединама у Војводини омогући снимање покретним мамографом бесплатно, без упута и без заказивања.

Упркос пандемији корона вируса и отежаним условима рада, одвијање пројекта није прекидано и захваљујући томе, око 14.000 жена са територије Војводине урадило је мамографски преглед. Нажалост, код 108 жена дијагностикован је карцином дојке. Највећи број жена које су урадиле мамографију у једном од два покретна мамографа, на овај начин су први пут у животу урадиле скрининг мамографију. Покрајинска влада је омогућила равномерну доступност овог скрининга и тако унапредила здравствену заштиту жена у руралним подручјима.

Покретни мамографи се тренутно налазе у Бајмоку на територији Града Суботице и Каравукову у oпштини Оџаци.

 

 

fixed-img