Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 01.12.2006

Омбудсман као партнер грађанима

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. децембар – Данас је у званичној посетиПокрајинском омбудсману боравио др Николаус Шверцлер (Николаус Сцхw&аумл;рзлер),члан управног одбора Европског института за омбудсмане.
Др Шверцлера је примио др Петар Теофиловић, покрајинскиомбудсман са заменицима. Повод за посету је било упознавање са радомканцеларије Покрајинског омбудсмана АПВ, разматрање редовних активностиканцеларије и подробније упознавање са резултатима рада канцеларије након вишеод три године од њеног оснивања.
                                                           Говорећи о положају и раду омбудсмана у Србији, дрТеофиловић је између осталог истакао да је Покрајински омбудсман тренутнонајвиша институција омбудсмана у нашој земљи. Иако у Србији постоји још 11омбудсмана на општинском, односно градском нивоу, Покрајински омбудсман сенајчешће доживљава као институција која даје пример и смернице за радинституција које се баве остваривањем и заштитом људских права у нашојземљи. Тако је настала и неформална мрежа омбудсмана у Србији чији су потписниципокрајински и сви локални омбудсмани у Србији. Ова мрежа има за циљунапређење рада институције у нашој земљи на свим нивоима, размену искуставаи стручно усавршавање, као и рад на друштвеној афирмацији институцијеомбудсмана као једног од чинилаца демократског друштва.
Др Шверцлер је у име Европског института за омбудсманеистакао да је независност институције омбудсмана један од неопходних услова забављење људским правима у пракси и стварно, суштинско помагање грађанима уостваривању и заштити њихових права. Превасходним задатком омбудсмана дрШверцлер сматра приближавање грађанима на начин који би ову институцију уњиховим очима разликовао од органа државне управе. Под тим се подразумевапартнерски, равноправан приступ и однос како са грађанима као појединцима урешавању њихових проблема, тако и са представницима органа на које се њиховепредставке односе. Као изузетан пример иступања према грађанима наравноправним основама др Шверцлер је истакао чињеницу да Војводина у службенојупотреби има пет језика, од којих су четири мањински, а државни језик се уз токористи на два писма.
Покрајински омбудсман АПВ је члан Европског института заомбудсмане од краја 2004. године, да би од почетка ове године стекао статусчлана са правом гласа у овој европској институцији.

fixed-img