Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, среда, 13.06.2007

Омбудсман Каталоније посетио Скупштину АП Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 13. јун – Пројекат бесплатне правне помоћи у Војводиниускоро ће почети да се спроводи на територији читаве Покрајине, закључак једанашњег састанка председника Скупштине АП Војводине Бојана Костреша иОмбудсмана шпанске регије Каталонија Рафаела Рибоа.На састанку су, поред Костреша иРибоа, учествовали и председник Адвокатске коморе Војводине Слободан Бељански,представници Покрајинског Омбудсмана, покрајинског Секретаријата за локалнусамоуправу и Секретаријата за прописе, управу и националне мањине.
Председник војвођанског парламентаизјавио је да је један од показатеља вишегодишње успешне сарадња Каталонијеи Војводине, управо пројекат бесплатне правне помоћи."То је веома значајанпројекат за нашу покрајину, посебно за социјално најугроженије слојевестановништва. Очекујем да поред Зрењанина и Панчева, који већ имајуканцеларије које пружају овакву помоћ, ускоро буде покривена читаваВојводина", нагласио је Костреш. Он је истакао да је и институцијаОмбудсмана Војводине настала по узору на Омбудсмана Каталоније.Очекујем да ће наше две покрајинеу великој мери допринети  успостваљањубоље сардње и између наших матичних држава" истакао је Костреш.Омбудсман Каталоније Рафаел Рибонагласио је да је веома задовољан досадашњом сарадњом са Скупштином иИзвршним већем Војводине, Омбудсманом Војводине и Адвокатском коморомВојводине.
Пројектом бесплатнеправне помоћи предвиђено је да буде обухваћена већина општина у Војводини укојима би биле формиране две службе: Служба за бесплатно правно саветовање иСлужба за бесплатно заступање пред судовима. Канцеларија Омбудсмана Каталонијеи Извршно веће Војводине, према пројекту, финансирале би првих две хиљадепоступака пред судовима, у оквиру овог пројекта, који је намењеннајсиромашњим слојевима становништа у Војводини. Стручну подршку овом пројектупружиће Адвокатска комора Војводине.

fixed-img