Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, уторак, 11.09.2007

Омбудсмани: четири године успешне сарадње и унапређења струке

Читај ми

Читај ми
AA

Зрењанин/Нови Сад, 11. септембар – Данас је у Скупштиниопштине Зрењанин одржан састанак свих омбудсмана са територије АП Војводине.Циљ састанка је био преглед досадашње сарадње по Протоколу о сарадњиПокрајинског омбудсмана и општинских омбудсмана у Војводини и разматрање двеиницијативе за: оснивање Удружења омбудсмана Војводине и састављањепредлога измена Закона о локалној самоуправи у делу који се тиче локалнихомбудсмана / грађанских бранилаца. Поред др Петра Теофиловића, покрајинског омбудсмана идомаћина, Владимира Арсића, омбудсмана општине Зрењанин, састанку суприсуствовали и Марија Кордић, заменица за заштиту права детета покрајинскогомбудсмана, Ирина Бурка Парчетић, грађански бранилац општине Сомбор, ЗлаткоМаросиук, омбудсман општине Суботица и Чаба Дели, омбудсман општине Бечеј. 
На састанку је истакнуто да је сарадања локалних омбудсманаи покрајинског заиста изузетна, иако најстарија институција ове врсте постојитек нешто више од четири године. Сарадња је нарочито унапређена од временапотписивања Протокола о сарадњи покрајинског и локалних омбудсмана уВојводини у пролеће 2005. Овај протокол се показао као врло оперативнипрактични документ који у великој мери помаже правовременој обради предмета иизбегавању поклапања надлежности са локалног и покрајинског нивоа. 
Омбудсмани су се, такође, договорили да се иницира измена идопуна члана 126. Закона о локалној самоуправи који регулише надлежностилокалних омбудсмана / грађанских бранилаца. Кључне сугестије које ће сеупутити надлежном министарству тичу се избора и ко су овлашћени предлагачикандидата за омбудсмане, утврђивања независног буџета омбудсмана, права наподношење уставне жалбе, могућости омбудсмана да бира заменике и сараднике,као и организовања своје стручне службе на локалном нивоу. У том контекстунарочито је значајна могућност удруживања две или више општина у избору једногомбудсмана који би покривао њихову територију.
На састанку је иницирано формирање радне групе која биразмотрила могућности оснивања војвођанског удружења омбудсмана у складу саважећим законским прописима. Ово удружење би за циљ имало унапређење ипромовисање рада институције омбудсмана на унапређењу и заштити људскихправа, свакако једне од најмлађих институција у нашој земљи на свимнивоима. 
Подсећамо да у Србији има укупно 13 институција омбудсмана /грађанских бранилаца. Уз недавно изабраног републичког са седиштем у Београду ивојвођанског, који у Новом Саду, Суботици и Панчеву ради већ пуне 4 године,њих 12 је на локалном, (општинском, односно градском) нивоу. У Војводини има 5општинских омбудсмана, док на територији уже Србије локалног омбудсмана /грађанског браниоца имају Београд, Раковица, Гроцка, Шабац, Крагујевац и Ниш.

fixed-img