Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 14.09.2007

Оснива се Војвођански центар за учење на даљину

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,14. септембар – Покрајински секретар за образовање и културу др Золтан Јегеш идиректор новосадске Средње машинске школе Јован Вукчевић потписали су протоколо оснивању и деловању Војвођанског центра за учење на даљину (ДЛС) иунапређењу средњошколског и основног образовања у Војводини. За набавкусофтвера и пратеће техничке опреме, из покрајинског буџета издвојено јечетирти милиона динара.

Протоколом, потписаним занаредних пет година, стране су се обавезале да ће формирати Војвођански центарза учење на даљину у Средњој машинској школи у Новом Саду. Центар ћекористити савремене ИЦТ технологије у свим фазама образовног процеса. Учењем умрежи рачунара преко Интернета, оствариће се интеракција корисника сасадржајем, предавачима и ученицима, одржаваће се курсеви рачунара, странихјезика, наставних предмета, менаџмента у образовању.
– Информације које ће побољшати иосавременити њихов рад, биће доступне наставницима без обзира где се школаналази – рекао је др Јегеш. – Истовремено, наставници ће моћи да презентујусвоје креативне идеје. Савремене информационе технологије ће омогућити бољупроцену могућности и знања које одређени узраст ученика може да прихвати.Много наставника се плаши увођења рачунара у школе, јер мисле да ће потреба зањиховим радом бити смањена.Међутим, овакво мишљење је погрешно пошто употребом рачунара и савеременихинформационих технологија наставници добијају шире могућности за побољшањеквалитета наставе. Како је истакнуто, систем учењана даљину увешће ученике у процес извођења и креирања наставе. Омогућићеоцењивање квалитета наставног процеса кроз систем електронских тестова иподстаћи децу да се усавршавају, да самостално напредују, уз рад са хетерогенимгрупама.Војвођански центар за учење надаљину биће реализован у пет фаза. Током прве фазе, до краја године,предвиђено је постављање сервера, опремање центра у Средњој машинској школии обука запослених. Предвиђено је да до завршне фазе пројекта (2011. године), умрежу учења на даљину буду укључене све основне, средње и високошколскеустанове у Војводини. Иницијална средства за реализацију пројекта такође јеиздвојио Секретријат за образовање Новог Сада.    

fixed-img