Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 09.03.2023

Отворен 18. Међународни сајам образовања „Путокази”

Читај ми

Читај ми
AA

Осамнаести Међународни сајам образовања „Путокази” отворен је данас у Хали „Мастер” Новосадског сајма. Основни циљеви манифестације, као и претходних година, јесу промоција образовања за све, као и афирмација доживотног образовања.

„У име века постојања Новосадског сајма, међу другим манифестацијама које нас очекују, једна од првих активности јесте управо Сајам образовања. ′Путокази′ су осамнаест година уназад, својом суштином, били и остали једна велика изложба идеја и могућности. Прилика да ученици основних и средњих школа стекну ширу перспективу у погледу избора образовне животне стазе, да се упознају са идејама и препознају могућности које ће њима бити важне, некоме и судбинске када се нађу на прекретници – за шта се ваља одлучити куда и како даље”, истакао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш.

Током два дана Сајма образовања, средњошколци ће имати прилику да обиђу штандове и да се упознају с понудом образовно-васпитних институција и установа високог образовања. Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, Сајам образовања укорењен је у нашој традицији, која је стара преко два и по века.

„Од изузетног значаја је и наше регионално повезивање. Као што разумемо како се остварује пуноћа идентитета националних мањина, сигуран сам да сви разумемо зашто смо са нашим сународницима из Републике Српске успоставили Споразум о сарадњи. То није само политичко, национално и културно питање, то је увек питање квалитета кроз узајамну подршку у стварању амбијента квалитета високог образовања“, нагласио је секретар Милошевић, закључивши да је Сајам образовања истовремено, како је навео, сајам људске среће.

„Путоказе” је и ове године свечано отворио министар просвете Бранко Ружић. Том приликом нагласио је да је образовање у Србији инклузивно, доступно и разноврсно, и јединствено по начину на који обезбеђује остваривање права на образовање на језицима националних мањина.

„Образовање у Србији се од предшколског до високошколског нивоа одвија и на осам језика наших националних мањина. Тиме се може похвалити мало која земља у свету, а ми ову могућност видимо као посебну вредност и драгоценост нашег система“, рекао је Ружић и истакао да се из године у годину повећава обухват ученика који се образују на језицима националних мањина и да проценат ученика који користи то право износи 5,7 одсто од њиховог укупног броја.

„Велико је задовољство бити део синергије између републичких, покрајинских и градских институција. Хала ′Мастер′ ће током наредна два дана бити стециште знања, јер ′Путокази′ доносе најкомплетнију понуду и пресек целог образовно-васпитног система. Ове године на сајму ће се представити око 40 образовних институција, које нуде више од 500 профила средњих и високих школа, као и факултета”, изјавио је генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић.

Новосадски сајам ове године обележава сто година постојања.

На Сајму образовања представиће се средње школе с територије Новог Сада, сви факултети Универзитета у Новом Саду, као и девет високих школа струковних студија чији је оснивач АП Војводина, уз понуду приватних факултета и високообразовних институција из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске.

Првог дана сајамске манифестације заменица покрајинског секретара Слађана Бурсаћ учествовала је у церемонији доделе признања за најбоље образовно-васпитне установе, које је претходно одабрала Комисија за оцењивање квалитета.

Свечаном отварању 18. Међународног сајма образовања присуствовaли су и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске др Жељко Будимир и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић.

Данас је средњошколцима представљен пројекат Покрајинског секретаријата за образовање под називом „Безбедност на интернету – превенција и едукација”, док ће сутра бити додељене захвалнице за победничке химне које су одабране на Обуци за талентоване ђаке на Андревљу, а биће представљена и Спортска олимпијада робота.

 

fixed-img