Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 12.07.2024

Отворен 6. Сомборски филмски фестивал

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић синоћ  се обратила на  отварању шестог Сомборског филмског фестивала, чији је слоган „Није лако кад си млад“, истакавши да је та манифестација за релативно кратко време постала део врхунске, професионалне културне понуде.

У организацији Културног центра „Лаза Костић“ из Сомбора, овогодишњи фестивал траје од 11. до 14. јула, а у оквиру програма биће приказано 13 филмова у четири селекције.

Покрајински секретар Ћирић Бошковић истакла је да је Сомбор познат не само по  вишевековном неговању мултинационалне и мултиконфесионалне  традиције, већ и по томе што је успевао да одржи и унапреди разноврстан и квалитетан друштвени живот.

„Са тим у вези, паралелно се неговала и развијала култура и уметност, чинећи уз остале елементе грађанске средине, неодвојиви сегмент свакодневице,“ указала је секретар Ћирић Бошковић и додала да се готово ништа до данас није изменило на овом плану и да је Сомбор и даље средиште  уметничког стваралаштва.

Она је подсетила на то да повезивање аутентичне локалне историјске личности с почетка прошлог века једног од ретких пионира југословенске кинематографије, филмског иноватора, сниматеља, сценаристе и редитеља, Сомборца Ернеста Бошњака, са савременом националном и регионалном кинематографијом, њеним актерима и ауторима, обезбеђује овој манифестацији оригиналност и успех.

Награда  “Специјални Ернест”  припала је постхумно глумцу Жарку  Лаушевићу за допринос добрим филмовима, а уручена је његовој супрузи Анити Лаушевић.

Фестивал је отворио глумац и режисер Радомир Буквић.Пројекцијом његовог краткометражног филма „Још један дан“ и „Руског конзула“ редитеља Мирослава Лекића започео је Фестивал.

У селекцији главног такмичарског програма, последњег дана фестивала, биће додељене награде “Ернест” за најбољи филм, као и признања “Боер” за најбољу глумицу и глумца, а у селекцији филмова младих аутора “Боер” за најбољи филм.

 

fixed-img