Нови Сад, 13.новембар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић отворио јепрви Међународни конгрес "Технологија, квалитет и безбедност хране" уорганизацији Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и "ИФИФ -Интернатионал Индустрy Федератион". Конгрес се одржава у Новом Саду од 13.до 15. новембра. Међународни конгрес окупио је научнике који раде упрехрамбеној индустрији у 24 земље, са четири континента. Они ће расправљатио темама чији је заједнички фокус приближавање производње хране у нашојземљи тенденцијама у Европској унији и у свету. Предвиђено је да ће наКонгресу бити приказане могућности и искуства стечена током учествовања умеђународним пројектима које финансира Европска унија. За потребеКонгреса биће публиковано више од 3.000 страна стручног текста на српском иенглеском језику, а стручњаци, професори и научници из ове области, поднеће200-тинак усмених саопштења и постера у оквиру четири паралелна традиционалнасимпозијума: XВИ Симпозијума жито и хлеб; XИИ Симпозијума технологија хране заживотиње; XИ Симпозијума технологије меса; И Симпозијума биотехнологија имикробиологија хране.
Током три дана,колико ће трајати Конгрес, очекује се учешће 1.000 стручњака из 350 различитихпредузећа, а четрдесетак спонзора информисаће о савременим достигнућима изсвојих производних програма. Одржавањем Конгреса обележава се ипедесетогодишњица рада Института за прехрамбене технологије. Институт је допрошле године деловао у оквиру Технолошког факултета у Новом Саду, а наконодлуке Извршног већа АПВ, функционише као самостална установа са истим називом.
ПредседникИзвршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић, отварајући Конгрес, подсетио је даје Војводина традиционално пољопривредно подручје и да је скоро половинаиндустрије прехрамбено прерађивачког карактера. У основним правцима технолошкогразвоја, Покрајинска влада дефинисала је као приоритете: пољопривреду ипрехрамбену индустрију, биотехнологију и екологију. Кроз покрајинске фондове,кроз финансирање нових технологија и материјала, ИВВ је предузело низ кораказа развој привреде, отварајући нове погоне и постројења у реченим областима.Амбиција Покрајинске владе је да, у наредне четири године, буде отворено 75нових погона са новим технологијама и у области прехрамбене индустрије, уззапослење за 30.000 људи.
Извршно веће АПВ основало је Институт за прехрамбенетехнологије, а један од првих пројеката финансираних од стране Фонда закапитална улагања, било је финансирање овог Института: уложено је 120 милионадинара за најсавременију опрему. Мр Пајтић је нагласио да без развоја науке,нема развоја ни привреде, ни пољопривреде. Он је рекао да је Конгрес значајанзато што ће дефинисати начине за производњу квалитетније, здраве хране. Премамишљењу мр Пајтића, значај Конгреса показује и број стучних радова, присуствомноштва научника из земље и света, због чега Конгрес има ранг једног однајзначајнијих догађаја у протеклих неколико година у Војводини.
/ Нови Сад, уторак, 13.11.2007