Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 25.05.2007

Отворен скуп под називом ”Професија омладински радник/ца”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 25.мај –  Покрајински сакретар за спорт иомладину Модест Дулић отворио је данашњи скуп у Извршном већу Војводине, натему «Професија омладински радник/ца« у оквиру дијалога «Млади, овде и сад«.Организатор дананашњег скупа, уз подршку Покрајинскиог секретаријата за спорти омладину је Форум Сyд Балкан Програм, односно Центар за омладински рад изНовог Сада, а циљ је представљање будућих модела имплементације наставногпредмета – омладински рад, који ће од следеће године бити уведен у наставнипрограм универзитета у региону.

Покрајински секретар за спот подсетио је на хронологијудоношења Акционог плана за младе у покрајини, који је настао као одговор илиреакција на околност да на националном нивоу није постојало ни министарство, нисектор који би се бавио питањима омладине. Није постојао ни стратешки документ на националном нивоу којиби, не само детектовао проблеме са којим се омладина суочава, него и даваоодговоре или нудио решења.
– Због тога је Извршно веће Војводине, пре свега Покрајинскисекретаријат за спорт и омладину, у сарадњи са невладиним сектором уВојводини, приступио изради овог стратешког документа и након вишегодишњегделотворног рада, 2005 године, Скупштина АП Војводине га је усвојила – објасниоје Дулић. – Оно што је спорно и преставља ограничавајући фактор јесунадлежности које има покрајинска администрација у овој области, али самоптимиста у погледу будуће сарадње са тек формираним Министарством за спорт и омладину. Очекујем да ће у наскоријевреме бити донет  акциони план за младена републичком нивоу, чиме ће се законски ова област регулисти.
Говорећи о начинима имплементације Акционог плана за младе,Дулић је навео да су финансирани и суфинансирани пројекти из осам области којесу дефинисане Планом. Према његовим речима, поред програма из областизапошљавања, здравља, културе слободног времена, мобилности, екологије,социјалне бриге о младима, посебна пажња посвећена образовању, нарочито неформалном образовању, које јеспремно и способно да брзо одговори на потребе друштва које еволуира и унепрекидним је променама, истакао је Дулић. Један од таквих пројеката уСекретаријату за спорт и омладину препознат је управо у «Професија омладинскирадник/ц», Форум Сyд Балкан програма«. Ова невладина организација исказала се икао добар партнер у сензибилисању локалне самоуправе за доношенмје локалнихакционих планова за младе у Војводини.
Овако успешно партнерско искуство резултирало је иСпоразумом о сарадњи Секретаријата за спорт и омладину и Центра за омладинскирад, а  потписали га Модест Дулић,расорни секретар и  Цецилија Дуин,извршни директор Центра.
Иначе,омладински рад је подршка младима у специфичном развојном периодуосамостаљивања и преласка у одрасло доба речено је на скупу. Омладинскирадник/ца подржава лични и социјални развој младих, доприноси испуњавањуличних потенцијала и доприноси њиховом активном укључивању у рад заједнице укојој живе. Такође је истакнуто да ће професионални омладински радник/ца битиоспособљен за рад у образовним институцијама , омладинским клубовима, центримаза рад са младима, те локалним невладиним организацијама. Речено је и да се завршеткустудија добија двострука диплома: дипломирани комуниколог – омладинскарадник/ца. Истакнуто је да током трогодишњих студија, прву годину финансијскиподржава Шведска међународна развојан агенција.

fixed-img