Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 13.01.2022

Отворена изложба „Време и васељена“ у Студију М

Читај ми

Читај ми
AA

Мултимедијална изложба „Време и васељена“, инспирисана једним од највећих српских научника Милутином Миланковићем, отворена је вечерас у Студију М у Новом Саду, у оквиру програма отварања Европске престонице културе.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је реч о импресивној изложби која је мултимедијални спој дигиталног и аналогног уметничког израза, и која представља само део Миланковићевог непролазног научног дела и његове изузетне личности.

„Ова изложба на креативан и модеран начин, користећи скулптуру и мапирану тродимензионалну слику, светлосне ефекте, анимацију, холограм и дигитални звук, представља путовање од таме до светлости, као и оно што аутор истражује – потенцијалне релације човека и времена или односа простора и времена који су, како је говорио сам Миланковић, толико међусобно повезани да их је апсолутно немогуће сасвим раздвојити“, рекао је Мировић оценивши да су изложбе попут ове, у сваком смислу, допринос победи светлости над тамом.

Председник је изразио задовољство што је изложба постављена у делу простора који ће, после темељне реконструкције, бити претворен у будући „Музеј 20 21“, у ком ће на најсавременији начин бити презентовани домети Новог Сада и Војводине у областима филма, музике, сликарства, стрипа и фотографије. Он је подсетио на то да ће Студио М у оквиру тог музеја задржати своју основну функцију.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да ова изложба на уметнички начин доноси путовање кроз простор и време.

„Аутори изложбе успели су да у посебном јединству наше богате историје, науке и нових технологија на иновативан начин представе феномен времена и његове релације са човеком“, изјавила је Гојковићева.

Аутор визуелно-уметничког дела поставке је мултимедијални уметник др Душан Јововић, док је аутор наратива проф. др Александар Петровић, који се више од 50 година бави истраживањем Миланковићевог живота и дела.

Догађају су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић, представници Града Новог Сада и друге званице.

fixed-img