Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 19.09.2022

Отворена  реконструисана Градска библиотека ,,Атанасије Стојковић” у Руми

Читај ми

Читај ми
AA

„Данас смо сви сведоци једног историјског тренутка, јер се налазимо у реновираном објекту зграде Дома војске,  који је само након годину дана доведен у оно стање у којем су га наши преци сазидали те давне 1912. године и који је због деценијског немара био девастиран“, рекла је данас покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ у Руми, која се налази у Дому војске.

Ово је један посебан храм културе, истакла је секретар Милошевић, јер је засијао у пуном сјају, управо онако како су га и сазидали и осмислили умни људи тог времена, како би сачували за нове генерације, поштујући традицију, негујући писменост, образовање и културу у свеопштем смислу, а како бисмо ми били достојни њих, а наша деца нас и то јесте наша обавеза и дужност.

Управо су ово места, у којима се чува наше знање и наше писмо, апострофирала је Драгана Милошевић истичући да је кохезија Републичке и Покрајинске владе и локалних самоуправа управо изнедрила и овај пројекат, који је скормним средствима и амбициозношћу, довео до резултата који су свима на ползу.

„Данашња искушења су велика и млади су пред бројним изазовима савремених технологија ставили књигу са стране , а у свему томе веома је важно да сачувамо наш идентитет, нашу културу и у светлу великана који су нас задужили, научимо и њих да то препознају и вреднују“, рекла је она и додала да је поносна што је данас део овог великог тренутка када се храбро и амбициозно иде у нове пројекте и нове капиталне инвестиције.

На крају свог излагања ресорни секретар је пожелела пуно активних чланова у библиотеци и пуно успеха у раду, подсећајући да ће Секретаријат на чијем је челу бити трајан и достојан партнер у свим њиховим активностима.

Потпредседница Владе Републике Србије и министар за културу и информисање Маја Гојковић свечано је отворила простор данашњег реновираног здања Градске библиотеке, истичући њен значај и подсећајући присутне на све досадашње активности ресорног министарства када су у питању библиотеке, које су део нашег култуног наслеђа.

У име Општине Рума обратила се председница Александра Ћирић, док су у делу културно-уметничког програма наступали квартет „Билитис“ и глумац Небојше Миловановић.

fixed-img