Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 18.05.2024

Отворене две нове сталне поставке у Народном музеју Зрењанин

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић присуствовала  је данас у Народном музеју Зрењанин отварању две нове сталне поставке.

Поставке је званично отворио министар културе Никола Селаковић, а реч је о поставци првог фотографског атељеа на овим просторима, као и фотографијама из осталих фондова Народног музеја Зрењанин.Друга стална поставка је посвећена Збирци старих и ретких књига, међу којима се налази издање религијске књиге из 16. века.

Ћирић Бошковић је истакла да je ово амбијент у којем као да још увек живи време, заправо читав један век трајања знања и неговања једне од посебних уметности саткане од светлости на површини папира – фотографије, а да су књиге део нашег непроцењивог културног наслеђа. Указала је  на значај тога што део ове сталне поставке представља ризницу и чуваре скривеног блага похрањеног у књигама,  као што је  Збирка старих и ретких књига, која се као део посебних збирки чува у овом музеју.

„Када је реч о фотографској уметности ми овде присуствујемо времену почетака стварања фотографије и приче о три фотографа – Иштвана Олдала старијег, Иштвана Олдала млађег и Ђуре Рокнића“, истакла је ресорни секретар и додала да су они у различитим периодима стварали у истом атељеу и били  претече развоја фотографске културе на овим просторима.

„Зато данас имамо прилику да отворимо део сталне поставке великобечкеречког фотоатељеа и фотографа који су у њему деловали у периоду од 1853. до 1956. године. И  како је наш књижевник Брана Црнчевић рекао и записао у једном двостиху ─ Сви смо ми дужни себе некој деци.Будимо потомци, да би били преци ─ тако су и ова три ванвременска фотографа оставили успомену свима нама“, истакла је Александра Ћирић Бошковић.

Она је подсетила на то да су књиге, по природи своје друштвене и институционалне мисије, темељ индивидуалног и колективног идентитета и да су део нашег непроцењивог културног наслеђа.Писано наслеђе, како истиче, је често страдало и у ратовима, сеобама, пожарима и другим недаћама, уништавано је људским немаром, иако су представљале огледала својих нација и култура.

„Данас се можемо подсетити и да су кобну судбину доживеле и читаве библиотеке, као што је Александријска, и зато је сваки примерак рукописне или старе и ретке грађе штамапане књиге драгоцено културно- историјско сведочанство и непроцењиво културно наслеђе.Захваљујем се на неизмерном труду и напору да се на вашим музејским полицама налазе издања стара и до  пет векова, где посебно место има луксузно религијско издање књиге из 16. века“, рекла је ресорни секретар и додала да  о  значају тога може само да суди време у којем је претрајало и оно које је пред њим.

Она је поручила да ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као што је то и до сада, бити поуздан ослонац овој институцији културе и подршка у будућим пројектима, подсетивши да је за ова два пројекта у претходној години из покрајинског буџета издвојено два милиона динара.

Александра Ћирић Бошковић је истакла да подршка квалитетним пројектима, пониклим из добрих и креативних идеја јесте потврда да од културе нема ни већег, а ни успешнијег амбасадора за било коју земљу, па и нашу.

Министар Селаковић овом приликом је поздравио проглашење Зрењанина за националну престоницу културе 2025. године, заједно са градом Ужице истичући да је реч о привилегијама изниклим из богатог културног садржаја оба града.

„Сама култура захтева велики напор стварања, промовисања, али и привлачења публике што је наш највећи задатак, јер без ње се то обесмишљава“, рекао је Селаковић.

У име Народног музеја Зрењанин поздрване речи  упутио је директор Синиша Оњин, док је градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао понос и задовољство што је захвљајући свеобухватним радом свих оних који раде у институцијама културе овог града стигла и титула националне престонице културе.

О поставци су говорили и њени аутори Бојана Петруш и Душан Маринковић.

fixed-img