Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 26.04.2024

Отворени „Дани науке и иновација“ у Научно-технолошком парку Нови Сад

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас отварању „Дана науке и иновација“ у Научно-технолошком парку Нови Сад.

Секретар Милошевић се обратио присутнима и истакао да је наука наша најснажнија веза са светом.

„На светском плану ми смо видљиви по спортским резултатима и културним одредницама. Али битно је да будемо видљиви и кад је у питању наука, у њеном интернационалном сегменту, као и у њеној снажној вези са привредом. Слажем се са министарком Беговић у томе да наука мора да буде најважнија тема у Србији“, изјавио је Милошевић.

Он је рекао да имамо све више научника и да је све већи број њихових радова који су објављени у еминентним научним часописима.

„Међутим, и даље је највећи део нашег интелектуалног потенцијала заробљен на универзитету, а мање га има у привреди“, навео је секретар и додао да је важно да што више младих људи буде укључено у развој науке.

Ова манифестација, у организацији Министарства науке, технолошког развоја и иновација, саставни је део пројекта „Србија земља науке, земља иновација“, који има за циљ подизање свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и о њиховом потенцијалу.

Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке организоваће активности које ће подстаћи јавност да активно учествује у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа. Учесници ће добити увид у најновије иницијативе, програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема, који су стално доступни у оквиру релевантних институција. Моћи ће да учествују у демонстрацији и презентацији најновијих иновација и научних открића, као и да се повежу са стручњацима из области науке и технологије.

fixed-img