Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 29.08.2007

Почела изградња станова за младе научнике и истраживаче

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 29.август – "Ниједно друштво не може напредовати без развоја науке и безподршке младим научницима и истраживачима" – истакао је председникИзвршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић приликом полагања камена темељца,којим отпочињу радови на изградњи нове стамбене зграде са становима запотребе младих наставних и научних радника и уметника Универзитета у НовомСаду.Прва зграда са 27 станова, а којој је данас постављен каментемељац, градиће се у улици Станоја Станојевића 16 на Новом насељу у НовомСаду, уз потпуну финансијску подршку Извршног већа АПВ. Укупна површина овогобјекта је око 2500м2, а просечна површина стана је 46,5 м2.ПредседникПајтић је подсетио да је пре 27 година у Војводини последњи пут грађен објекатнамењен за становање младих истраживача, а да од тада није било ни услова нисредстава за овакав грађевински подухват. Захваљујући средствима које јеВојводина добила по новом уставу, покрајинска влада је у прилици да финансираизградњу две зграде од 54 стана. Прва зграда подразумева 27 станова, а нашинајбољи млади истраживачи ће већ пре почетка следеће школске године моћи дауђу у своје нове станове и да добију услове који су примерени за живот и радмодерног европског научника, истакао је Пајтић.Услови за куповину ових станова су много повољнији – упросеку, цена квадрата ће бити за 300 евра јефтинија од тржишне цене. Каматнастопа ће бити у просеку мања 3 пута од комерцијалне каматне стопе, значиизносиће око 2 до 2,5 посто, са отплатом до 20 година. Како је Пајтић нагласио,ти станови ће бити око 40 до 50 посто јефтинији од комерцијалних станова. Жеља покрајинске владе је да да допринос и подршку науци,тако што ће се омогућити младим научним радницима останак у земљи, као иповратак научника и истраживача који су протеклих година потражили запослење уиностранству.
Професор дрДрагослав Петровић је рекао да је Републичко министарство за науку и технолошкиразвој финансирало изградњу одговарајућих станова у Нишу и Београду, а да јеИзвршно веће АП Војводине требало да преузме обавезу изградње станова у АПВојводини. Професор Петровић је изразио наду да ће се у следећој фази, када докраја године треба да почне са изградњом нових 27 станова, Републичко министарствоукључити у финансирање овог дела послова. Независно од тога, покрајинскавлада ће у оквиру Фонда за капитална улагања припремити пројекат да се уоквиру кампуса Универзитета у Новом Саду сагради још један асистенстски дом санових тридесетак станова. Већ се ради идејни пројекат и обезбеђује се локација,а очекује се да ће до почетка следеће школске године бити припремљено више од90 станова за младе научнике и истарживаче, што је један од приоритетапокрајинске владе.
РекторкаУниверзитета у Новом Саду, Радмила Маринковић Недучин истакла је да наУниверзитету има око 2700 младих научника и истраживача, а управо политицивођеној у АП Војводини у правцу подстицања развоја науке успешно је побољшанапропорција учешћа младих људи у универзитетком кадру и додала да је овозначајан подстицај да се млади људи задрже у науци Војводине и да се обезбедиконтинуитет успешне институције каква је Универзитет у Новом Саду. 

fixed-img