Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 15.04.2024

Почела регионална конференција посвећена јединственом тржишту Западног Балкана и концепту „Отвореног Балкана“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић обратио се данас на отварању осме регионалне конференције „#jedanregionjednotržište – Корак ка заједничком тржишту ЕУ“, посвећене локалном, регионалном и европском привредном расту у 2024. години, у организацији Центра за регионално-економско истраживање и анализу, уз подршку Фондације „Конрад Аденауер“ (КАС) и Града Новог Сада, у партнерству са ресорним секретаријатом.

Теме конференције су пословне заједнице и очекивања од влада и регионалних институција и организација када је реч о различитим процесима у региону Западног Балкана, усмерених ка интегрисаном тржишту које послује сходно нормативима европског заједништва, што подразумева слободан проток робе, људи, услуга и капитала. Конференција је посвећена и дугорочним политикама које обезбеђују економску конвергенцију региона са Европском унијом.

Иванишевић је овом приликом рекао да се Војводина истиче као регион и подсетио је на све важне пројекте као што су Фрушкогорски коридор, железничка пруга од Београда до Суботице, почетак радова на „Осмеху Војводине“ и реконструкција Визиторског инфо-центра НП „Фрушка гора“ на Иришком венцу, као и завршетак пројектно-техничке документације за „зелену стазу“ од Петроварадина до Беочина.

„Војводина данас бележи историјски ниску стопу незапослености и високу стопу туристичке посећености, што је резултат заједничког рада Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада и свих локалних самоуправа. Данас имамо прилику да чујемо и партнере из региона о томе какви су заједнички изазови и да разговарамо о највећем међу њима – недостатку радне снаге, посебно у сектору услуга“, изјавио је Иванишевић.

Присутнима се обратио и министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић, који је истакао да је привреда наше земље доживела трансформацију и да су створени предуслови за унапређење сектора директних страних инвестиција, али и домаћих предузећа.

„У погледу иницијативе за ‘Отворени Балкан’ централна држава читавог процеса је управо Република Србија. Важно је да се интегришемо у једно заједничко тржиште Западног Балкана, а тај принцип препознаје и Европска унија. Биће отворена питања попут флуктуације радне снаге, јер одређене одредбе ових уговора омогућавају једноставнији промет радника и робе“, рекао је Цветковић.

На скупу је говорио и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је истакао значај конференције с обзиром на то да је на територији нашег града, у протеклих дванаест година, знатно смањена стопа незапослености. Он је додао и то да се ради на изградњи путне и инвестиционе инфраструктуре.

У име организатора обратио се Александар Симурдић, који је објаснио да регионална платформа омогућава учесницима дијалог о свим елементима интеграције на простору Западног Балкана, како би се сагледали остварени резултати у протеклих годину дана и утврдили наредни планови.

„Подаци Бечког института од прошле недеље показују да регионална економска интеграција може да генерише раст бруто друштвеног производа од 1 до 3 одсто, уколико би тај ниво интеграција досегао ниво Европске асоцијације за слободну трговину, односно од 2 до 14 одсто уколико би достигао европски ниво интеграција. То је свакако пут којим треба ићи и интегрисано тржиште од 18 милиона становника без баријера, препрека и граница у интересу је свих“, нагласио је Симурдић.

Конференцији су присуствовали и министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, потпредседник Владе Црне Горе Драгослав Шћекић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац.

 

fixed-img