Picture of the authorPicture of the author
/ Суботица, четвртак, 26.10.2006

Подршка остваривању програма Стамбено-кредитног пронаталитетног фонда општине Суботица

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 25. октобар – Покрајински секретар за демографију, породицу и друштвену бригу о деци Новка Мојић и председник општине Суботица Геза Кучера потписали су уговор о додели 15 милиона динара за реализацију програма Стамбено-кредитног пронаталитетног фонда општине Суботица, у 2006. години. Потписивању уговора присуствовали су председник УО Стамбено-кредитног пронаталитетног фонда општине Суботица Небојша Јањић и покрајински посланик из Суботице ченђи СелешиСтамбено-кредитно пронаталитетни фонд формиран је прошле године за обезбеђење учешћа за добијање банкарских стамбених кредита или банкарских кредита за побољшање услова становања младих брачних парова са децом и самохраних родитеља са територије општине Суботица. У 2006. години, фонд располаже са 60 милиона динара, обезбеђених из општинског, покрајинског и републичког буџета, што значи да је са банкарским средствима укупан минималан пласман кредита 180 милиона динара, односно 2 милиона евра. Максимални износ средстава, приликом куповине стана, које фонд обобрава, је 12 хиљада евра, односно једна трећина од укупно додељеног кредита. Одобрена средста имају рок отплате 25 година без камате. Ове године биће додељено око 50 кредита за куповину стана, или куће, и исто толико кредита за побољшање услова становања. Према речима покрајинског секретара Новке Мојић, општина Суботица је једина војвођанска општина која је формирала стамбени фонд за пронаталитетну политику. Прошле године, када је фонд формиран, из покрајинског буџета издвојено је 8 милиона динара за програме фонда, а ове године та средства су готово удвостручена.
– Због што ефикаснијег решавања стамбеног питања младих брачних парова, важно је да и друге локалне самоуправе препознају значај оваквих програма и да у својој средини формирају сличне фондове – рекла је Новка Мојић. – За решавање овог проблема посебно је значајна сарадња између појединаца, општина, покрајинских и републичких институција, уз залагење брачних парова.
Председник општине Суботица Геза Кучера истакао је да је Суботица демографски један од најстаријих градова у Војводини. Ради побољшања демографске слике и укупног привредног преображаја града неоходно је да младим људима омогућимо приближно оптималне услове за живот и рад, како би их задржали у Суботици, рекао је Геза Кучера.
Како је истакао Небојша Јањић, председник УО Стамбено-кредитног пронаталитетног фонда општине Суботица, корисник средстава са једним дететом дужан је да врати 100 одсто новца одобреног од стране фонда, са двоје деце – 75 одсто, са троје деце – 25 одсто, док корисник средстава за четворо, или више деце, бива ослобођен враћања средства Фонду.  

fixed-img