Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 20.08.2024

Покрајинска влада континуирано улаже у област наводњавања

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом неистинитих навода објављених у појединим медијима о малим улагањима у област наводњавања, Покрајинска влада обавештава јавност да се континуирано улажу средства у ову област, што је од изузетног значаја за пољопривреду у Покрајини, посебно у светлу великих климатских промена.

У текућој години ресорни секретаријат определио је 370 милиона динара за 294 пољопривредна газдинства за субвенционисање инвестиција у системе за наводњавање, чиме ће додатних 3.000 хектара бити обухваћено наводњавањем, док је укупно од 2016. године до данас, путем овог конкурса омогућено наводњавање 50.291,93 хектара.

Током претходних седам година дошло је до проширења регионалних хидросистема за наводњавање, као и повећања броја корисника на водним подручјима.

Програмом пословања ЈВП „Воде Војводине“ за ову годину за инвестиционо одржавање регионалних хидросистема предвиђена су улагања у  износу од 138 милиона динара.

Подсећамо да је ЈВП „Воде Војводине“ прошле године покренуло велики пројекат пренамене канала за одводњавање у Војводини у двонаменску функцију.

То значи да ће свуда где је то могуће постојећа каналска мрежа која је иначе служила за одводњавање, новим радовима и улагањем добити нову функцију – функцију наводњавања у летњим месецима.

Радови обухватају реконструкцију 33 система, који ће након њихове изградње омогућити наводњавање на додатних 36.000 хектара пољопривредног земљишта.  За ове радове ЈВП „Воде Војводине“ издвојило је 2,2 милијарде динара.

Посматрајући текућу агроекономску годину, али и претходне три године, које су биле или сушне или екстремно сушне, доводи нас до закључка да је наводњавање пољопривредних култура неминовност наше пољопривредне производње у будућности, стога ће Покрајинска влада наставити да континуирано издваја средства за ову област, а све са циљем повећања обрадивих површина пољопривредног земљишта под опремом и системима за наводњавање у Војводини.

fixed-img